Cisco wil een turbo zetten op het netwerkbeheer
Op zijn jongste Cisco Live!-conferentie belooft het netwerkbedrijf om beheer te vereenvoudigen en te automatiseren. Tegelijkertijd wil het via kunstmatige intelligentie en machine learning betere inzichten geven in de complexe netwerken van vandaag.
Netwerken zijn vandaag zo complex en veelzijdig geworden dat je onmogelijk alles nog manueel onder controle kan houden. Het Internet of Things (IoT), blockchain, Wi-Fi 6, 5G, de cloud – “alles samen een dynamische multi-domain omgeving die schreeuwt om nieuwe netwerktechnologie met kunstmatige intelligentie en machine learning als drijvende krachten voor een hoge graad van automatisering en beveiliging”, zegt Scott Harrell, Senior VP en GM van Cisco’s Enterprise Networking Business. “Twee jaar geleden al hebben we een reeks producten en diensten gelanceerd op basis van intent-based networking, een concept waarbij de klemtoon gelegd wordt op het centraal beheren van een netwerk met in de kern ons DNA Center, een dashboard waarmee elke gebruiker zelf netwerkpolicy’s kan aanmaken en kan controleren of ze ook daadwerkelijk uitgevoerd worden zoals hij dat wenst. Met andere woorden: de prestaties van het netwerk perfect afstemmen op de noden van de business.”
De bedoeling is volgens hem op de eerste plaats een betere visibiliteit in het netwerk te creëren. Met behulp van machine learning en AI kan je vervolgens in de massa data die een netwerk genereert duiken om net die activiteiten te ontdekken die een grote impact op het netwerk zouden kunnen hebben. Zo kan je pro-actief ingrijpen. “Iedereen weet dat de netwerken en het aantal aangesloten apparaten exponentieel groeien en dat de complexiteit blijft toenemen, met als gevolg dat IT-afdelingen overspoeld worden met waarschuwingen (‘alerts’) en zich moeten beperken tot de incidenten die de hoogste prioriteit hebben. Terwijl ze eigenlijk enkel de alerts zouden moeten krijgen die voor hun specifiek domein belangrijk zijn. Maar dat kan je alleen maar als je AI inzet om het netwerkbeheer te optimaliseren – precies wat we nu met Cisco AI Network Analytics voor ogen hebben”, aldus Harrell.
Analytics in de cloud
Analytics is natuurlijk geen nieuw terrein voor Cisco. Het bedrijf gebruikt de technologie al jaren om grote datastromen in netwerken op te volgen en daaruit acties te distilleren. Het heeft ondermeer een samenwerking opgezet met SAS, de marktleider in advanced analytics, om een Edge-to-Enterprise IoT Analytics Platform te creëren, een combinatie van Cisco Unified Computing System en SAS analytics voor data afkomstig van het Internet of Things. Maar met Cisco AI Network Analytics lanceert het bedrijf nu een AI en machine learning analytics platform in de cloud dat automatisch data kan ophalen uit alle delen van een onderneming – datacenter, campus, WAN – om netwerkverkeer en beveiligingspatronen te monitoren teneinde pro-actief problemen te vinden en op te lossen.
Daarmee kiest Cisco ook resoluut voor netwerkbeheer in een multidomeinarchitectuur. Verschillende domeinen worden geïntegreerd, zodat elke gebruiker op elk apparaat op elk netwerk met elke applicatie kan verbonden worden. Mèt uiteraard ook aandacht voor de beveiligingsaspecten van de verschillende omgevingen. Centraal in dit alles staat het Cisco DNA Center waar volledig automatisch applicaties, diensten en gebruikers bediend worden in functie van bedrijfsprioriteiten. Problemen met het netwerk, met een applicatie of met de prestaties van een toestel worden direct getoond en verholpen.
De klemtoon ligt daarbij op het woord ‘automatisch’ want Cisco wil echt het netwerkbeheer drastisch vereenvoudigen om de werkdruk op netwerkbeheerders en hun team te verlichten. De eerste tests van de nieuwe oplossing op het terrein zouden alvast het aantal alerts met bijna 75% verminderd hebben – “en dus krijgt het IT-personeel meer tijd om zich met andere nuttige en meer strategisch belangrijke dingen bezig te houden”, zegt Scott Harrell. “Het feit dat je het volledige bedrijfsnetwerk vanuit één centrale console kan bedienen, vereenvoudigt uiteraard het beheer in aanzienlijke mate en het stelt je ook in staat een netwerk op enkele minuten tijd te implementeren in plaats van meerdere dagen, zelfs als het om duizenden netwerkapparaten gaat. En de automatisering zorgt er ook voor dat er minder menselijke fouten gebeuren en dat de beveiliging maximaal gewaarborgd wordt.”
Meer open DNA Center
Een opmerkelijke aankondiging op Cisco Live! was dat Cisco zijn DNA Center voortaan openstelt voor developers en partners die applicaties en oplossingen bovenop zijn software voor netwerkbeheer willen ontwikkelen en voor klanten die ook netwerksystemen van concurrenten zoals HPE of Juniper Networks willen beheren. “Wij willen van ons DNA Center ook het beheersplatform voor apparatuur van derden te maken”, zegt Prashanth Shenoy, VP Enterprise Networks and Developer Marketing bij Cisco. “Daarom hebben wij al meer dan 100 API’s geïntroduceerd die door externe applicaties kunnen worden gebruikt om het netwerk te verbinden met businessprocessen. Die open API’s kan elke ontwikkelaar vinden in Cisco DevNet, ons ontwikkelaarsprogramma. Binnen DevNet hebben wij nu ook de DevNet Automation Exchange opgezet waar shared code repositories met use cases van netwerkautomatisering terug te vinden zijn. Elke ontwikkelaar, partner, klant en netwerkprofessional kan hier software bijdragen en er echt een bron van code voor netwerkautomatisering van maken.” Cisco kondigde in de rand daarvan op zijn conferentie ook nog een stevige uitbreiding van zijn DevNet-certficatieprogramma aan.
Uiteraard, hoe kan het anders, was er op Cisco Live! ook veel te doen rond het Internet of Things. Cisco had hier vooral aandacht voor moeilijke en gevaarlijke omgevingen zoals olieraffinaderijen, mijnen en chemische fabrieken die ruggedized apparatuur vereisen. Nieuwe Catalyst Heavy Duty switches en accesss points en een nieuwe Cisco Industrial Router werden daartoe geïntroduceerd, samen met de aankondiging van de komende overname van het Franse Sentryo, specialist van industriële IoT/OT-technologie voor o.m. de energie- en de transportsector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier