Citrix: ‘Virtuele desktop goedkoper maken dan fysieke’
Een thin of zero client voor nog geen 100 dollar, dat probeert Citrix te bereiken. Daarvoor heeft het een ‘system on a chip’-initiatief gelanceerd, in samenwerking met Texas Instruments.
Een thin of zero client voor nog geen 100 dollar, dat probeert Citrix te bereiken. Daarvoor heeft het een ‘system on a chip’-initiatief gelanceerd, in samenwerking met Texas Instruments.
“De return-on-investment (RoI) en de total cost of ownership (tco) van desktopvirtualisatie zit wel snor”, stelt Citrix-ceo Mark Templeton tijdens zijn keynote op Citrix Synergy. “Maar de aankoopkosten, de centen die je eerst uitgeeft bij de stap naar de virtuele desktop, moeten nog naar beneden.” Hij toont daarbij een slide waaruit blijkt dat een virtuele desktop alles samen 30 procent duurder is in het eerste jaar. “En hoewel XenDesktop en Flexcast die kosten al heel wat naar beneden brengen, kan het nog heel wat lager.”
Het is de inleiding tot de lancering van het ‘HDX-ready’ system-on-a-chip-initiatief dat Citrix vandaag lanceert. Citrix creëert zo in samenwerking met chipbouwer Texas Instruments een chip, waarbij de HDX-desktopvirtualisatietechnologie van Citrix in het silicium zit ingebouwd. HDX staat voor high definition user experience en is de technologie waarmee Citrix de gebruikerservaring van virtuele desktops aantrekkelijker probeert te maken. Het gaat dus om een volledige thin of zero client, HDX-technologie incluis, op 1 chip, geoptimaliseerd voor desktopvirtualisatie. Het SoC is voorlopig ontwikkeld voor ARM-gebaseerde chips, maar Citrix zal de ondersteuning ook uitbreiden naar x86-systemen.
Templeton maakt zich sterk dat dat toestellen zal opleveren die minder dan 100 dollar zullen kosten, de centrale server- en storageinfrastructuur die je dan nodig hebt niet meegerekend natuurlijk. “Zo maken wij een virtuele desktop al tot 25 procent goedkoper in het eerste jaar”, verwacht Templeton. Een eerste partner om zo’n toestel met het nieuwe SoC te leveren is nComputing, maar Citrix gaat ervan uit dat veel hardwareproducenten snel hun wagonnetje zullen aanraken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier