Cloudrisico’s overstijgen voordelen

De eerste ‘IT Risk/Reward Barometer’ rondvraag van ISACA leert dat ict’ers nog steeds meer risico’s dan baten zien in het cloudgebeuren.

De eerste ‘IT Risk/Reward Barometer’ rondvraag van ISACA leert dat ict’ers nog steeds meer risico’s dan baten zien in het cloudgebeuren.

De leden van ISACA hebben wereldwijd te maken met het auditen van systemen en de aanpak van informatiebeveiliging. Uit die groep heeft ISACA 1.800 professionals in de USA bevraagd naar hun kijk op ‘cloud computing’ en zijn plaats in bedrijven.

Ongeacht de bijzonder grote belangstelling voor ‘cloud’ in de USA blijkt uit de resultaten evenwel dat niet minder dan 45% van de respondenten in ‘cloud computing’ nog meer nadelen dan voordelen ziet.

Als ze dan toch een beroep op cloud computing willen doen, geldt slechts voor 10% van hen dat ze hierbij bedrijfskritieke toepassingen overwegen. Voor 15% procent is de cloud aanvaardbaar voor diensten met een laag risico-gehalte.

Deze terughoudendheid wordt allicht ook gevoed door twijfels van de respondenten over de integratie van het it-risicobeheer in het totale risicobeheer van hun bedrijf.

Slechts 22% van de respondenten menen dat dit erg effectief gebeurt. De belangrijkste hinderpaal voor een meer effectieve aanpak zijn budgetbeperkingen (44% van de respondenten), hoewel toch de nood hieraan wordt ingezien om sector- of overheidsregelementen na te leven (voor 28% de belangrijkste drijfveer).

De discrepantie tussen ict- en bedrijfsriscobeheer weerspiegelt zich overigens ook in het bcm-dossier in dit nummer, hoe ict meer inspanningen moet leveren in het kader van een bredere bedrijfscontinuïteitsaanpak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content