Cloudverkeer stijgt jaarlijks met een derde

Tegen 2017 zal het verkeer door cloud computing 4,5 keer groter zijn. Opmerkelijk: het merendeel hiervan verlaat zelfs het datacenter niet.

Tegen 2017 zal het verkeer door cloud computing 4,5 keer groter zijn. Opmerkelijk: het merendeel hiervan verlaat zelfs het datacenter niet.

Cloud computing zal binnen vier jaar goed zijn voor 5,3 zettabyte aan dataverkeer. Vorig jaar was dit nog 1,2 zettabyte. De schatting is afkomstig van netwerkfabrikant Cisco dat zjin jaarlijkse Global Cloud Index publiceert. Jaarlijks gaat het om een groei van 35 procent.

Wat opvalt is dat slechts een deel, zeventien procent, door eindgebruikers wordt gegenereerd. Zeven procent is afkomstig van de spiegeling van systemen, software- en systeemupdates. De overige 76 procent blijft binnen het datacenter. Het gaat hier om data gegenereerd door storage en productie- en ontwikkelingsdata afkomstig uit virtuele omgevingen waarvan de eindgebruiker zelf niets merkt. Al neemt ook de dataconsumptie van de eindgebruiker toe.

“Over de hele wereld wil men online muziek of video afspelen, foto’s publiceren of bekijken of vanop afstand toegang krijgen tot zijn persoonlijke en zakelijke documenten. Dat heeft een impact op het netwerk en op het internet”, zegt Pol Vanbiervliet, Country Manager van Cisco in België en Luxemburg.

Cisco berekende ook de grootste groeimarkten voor cloudverkeer tegen 2017. Daar staan het Midden-Oosten en Afrika op kop met 57 procent groei, gevolgd door Asia-Pacific met 43 procent en Centraal- en Oost-Europa met 36 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content