Co-founder van WordPerfect overleden

Bruce Bastian en zijn echtgenoot Clinton Ford in 2016. © Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Bruce Bastian, één van de oprichters van WordPerfect, is op 76-jarige leeftijd overleden. Naast techpionier was hij ook een befaamd LGBTQI+-voorvechter.      

Bastian ontwikkelde het tekstverwerkingsprogramma tijdens zijn studies aan de Brigham Young University, en richtte in 1979 samen met zijn professor computerwetenschappen Alan Ashton het bedrijf Satellite Software International (SSI) op. In 1980 brachten ze een eerste versie van hun software uit – toen nog onder de naam SSI*WP – voor de Data General minicomputer. In 1982 zou een variant voor MS-DOS volgen onder de naam WordPerfect.

Begin jaren negentig verloor het bedrijf een agressieve concurrentiestrijd met Word van Microsoft, en in 1994 verkochten Bastian en Ashton hun bedrijf aan Novell. Bastian verliet op dat moment WordPerfect, en ging zich richten op filantropie. Hij begon de B.W. Bastian Foundation die organisaties steunde die gelijkheid voor alle Amerikanen, ook op het vlak van LGTBQI+-rechten, bevorderen. In 2003 werd hij lid van het bestuur van de Human Rights Campaign, en werkte hij mee aan de verwerping van het Federal Marriage Amendment, dat het huwelijk grondwettelijk wilde definiëren als tussen een man en een vrouw.

Bastian laat vier zonen en veertien kleinkinderen na.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content