Collibra in e-services met IBM

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

IBM kondigt een Europees consortium aan met universiteiten en de Brusselse startup Collibra.

IBM kondigt een Europees consortium met universiteiten aan rond e-services. De Brusselse startup Collibra neemt ook deel.

Het doel van het consortium rond Big Blue en de Europese Unie is tot een nieuw informaticamodel komen dat organisaties moet toelaten om de ontwikkeling van processen rond ‘collaboration’ aanzienlijk te versnellen via e-services. Onder de noemer ACSI (Artifact-Centric Service Interoperation) wil het project tot een nieuw framework komen dat traditionele technieken met 40% vermindert om tot een nieuwe webservice te komen voor een specifieke industriële sector.

Dit framework haakt in op de definitie van een interoperabiliteitshub die IBM vorig jaar voorstelde. Het framework zal onder de vorm van SaaS aangeboden worden en zich in de cloud laten hosten. In de praktijk zullen bedrijven betalen voor de opslag, de uitvoering, en de integratiekosten. Als we de initiatiefnemers van het project mogen geloven, zal ACSI interessant zijn bvoor een ruime waaier aan sectoren zoals gezondheid, energie, logistiek, openbare diensten en de productiesector.

Het project is opgestart door IBM Research in Israël en verenigt universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk (Imperial College of Science, Technology and Medicine), Italië (Sapienza Universita degli Studi di Roma et Free University of Bozen-Bolzano), Nederland (Technische Universiteit Eindhoven), Estland (University of Tartu), Spanje (Indra Sofware Labs SLU), én het Belgische Collibra. Deze Brusselse startup is gespecialiseerd in data governance software en werd op onze Data News Awards for Excellence 2010 nog gelauwerd als ‘Belgian start-up of the Year’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content