‘Computers in plaats van maaltijdcheques’
Minister van Quickenborne heeft zijn plannen voorgesteld om meer Belgen achter de pc en op het internet te krijgen.
Minister van Quickenborne heeft zijn plannen voorgesteld om meer Belgen achter de pc en op het internet te krijgen.
Vincent Van Quickenborne wil dat België zijn achterstand op het gebied van pc-bezit en internettoegang ‘snel inloopt’ (slechts 58 procent van de Belgische gezinnen heeft een pc), en beseft dat oude initiatieven zoals het ‘PC Privé Plan’ en het geflopte ‘Internet voor Iedereen’ niet volstaan om dat doel te bereiken. Het nieuwe project van de minister valt uiteen in drie grote luiken.
Werkgevers kunnen vanaf volgend jaar volledig belastingvrij een pc en een internetabonnement voorzien voor hun werknemers met een bescheiden inkomen (jaarlijks bruto belastbaar inkomen van maximaal 30.000 euro). Het voordeel voor de werknemer is dat hij volop voor het pakket van zijn keuze kan gaan. Hij bezorgt de factuur aan zijn werkgever, die vervolgens het afgesproken bedrag (tot maximaal 760 euro) belastingvrij terugstort aan de werknemer.
Probleem is dat het slagen van dit eerste luik vrijwel volledig afhangt van de goodwill van de werkgever. Want wat als die laatste opmerkt dat zijn werknemers overdag al gebruik kunnen maken van een computer, en het niet nodig acht om nog te investeren in een extra exemplaar? “Uiteraard moet er een akkoord zijn tussen beide partijen”, aldus van Quickenborne. “Maar het blijft toch een interessante piste, ook voor de werkgever. Waarom eens niet kiezen voor een computer in plaats van voor maaltijdcheques?”
Aarzelende consumenten die nog niet de stap hebben gezet naar een pc en internet worden nog eens extra aangespoord om pc- en internetpakketten (pc, internetabonnement, kaartlezer, software en opleiding) te kopen. Zij krijgen een korting van 21 procent op de prijs van het basispakket via hun belastingaangifte.
Om kansarmen op het net te krijgen, zullen afgedankte pc’s die vanuit de overheid of de privé komen, opgekuist worden en gebruiksklaar gemaakt. In een eerste fase voorziet de overheid 400.000 euro voor dit project. De pc’s zullen worden aangeboden via diverse kanalen (OCMW’s, instellingen voor bijzondere jeugdzorg), voor een prijs die niet meer dan 100 euro mag bedragen, all in. Eén en ander zou moeten gebeuren in samenwerking met de diensten van minister Marie Arena, en in overleg met de ict-sector.
De drie plannen, die van start gaan in het voorjaar van 2009 en al bij al nog weinig concreet zijn, moeten volgens de minister een boost geven aan een sector die het moeilijk heeft. “In economisch moeilijke tijden moeten we investeren in technologie, en moeten we de digitale kloof verder dichten. Ik wil dat iedereen een pc in zijn bezit krijgt, en zijn weg vindt naar Internet. Ik wil ook dat ons land terug een koploper wordt op het vlak van ICT.”
In België worden er jaarlijks 800.000 computers verkocht. Van Quickenborne hoopt dat 100.000 van die 800.000 aan de man kunnen gebracht worden via zijn steunmaatregelen. Dat is meer dan dubbel zo veel als het ‘Pc Privé Plan’ (35.000) en ‘Internet voor iedereen’ (5.000) samen kunnen bewerkstelligen.
Zowel de ministerraad als de bevoegde kamercommissie gaven reeds hun fiat, het is enkel nog wachten op de goedkeuring van het parlement.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier