Cyberaanvallen op smartphones vertonen explosieve groei van 600%

Gebruikers van smartphones zijn niet beschut tegen hackers, die afgelopen maanden meer en meer aanvallen op smartphones verrichtten. Volgens een studie gaan aanvallers van eenvoudige commerciële fraude tot industriële spionage.

Van maart 2012 tot maart 2013 is het aantal kwaadwillige softwareprogramma’s dat onopgemerkt in smartphones geïnstalleerd wordt met 614% toegenomen. Dat heeft de fabrikant van netwerkapparatuur Juniper Networks berekend.

Het bedrijf toont aan dat Android, het besturingssysteem van Google, heel vaak het doelwit is van de cyberaanvallen: 92% van de aanvallen is gericht tegen Android.

De wereldwijde dominantie van Android, dat een open systeem is en ongeveer driekwart van het marktaandeel vertegenwoordigt, verklaart het hoge cijfer. “Maar”, meent Karim Toubba, van Juniper Networks, “dat is ook een teken dat Android niet over strenge beveiligingsfilters beschikt” ook al vermeldt hij “dat alle besturingssystemen hun zwakheden kennen”.

De eerste soort aanvallen bestaat in commerciële boodschappen die verzonden worden om een valse dienst aan te bieden tegen een geringe prijs, bijvoorbeeld 10 of 50 cent. Over het algemeen zijn de gebruikers zich amper bewust van de aanval, die zich vertaald in een kleine verhoging van hun factuur.

Het kan dat cybercriminelen “geen enkel spoor achterlaten”, zegt Toubba. Ze incasseren het geld op een paar dagen tijd en sluiten dan de nummers af die ze voor hun truc gebruikt hebben. Vaak vinden die aanvallen plaats onder de vorm van sms’jes of e-mails die een update van een programma of app aanbieden.

De studie maakt ook bekend dat de meeste aanvallen uit Rusland of China komen.

Juniper stelt ook een verhoging van meer geavanceerde aanvallen vast, namelijk het illegaal kopiëren van bedrijfs- of regeringsgegevens. “De aanvallers kunnen het toestel als verkenningsinstrument gebruiken om het netwerk van een bedrijf binnen te dringen” legt Toubba uit. Hij voegt er aan toe dat een groot aantal werknemers via hun telefoon toegang hebben tot hun professionele server. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content