Cybercriminelen mikken op financiele wereld

© iStock

Aanvallen van hackers mikken steeds meer op financiele instellingen. De grote inbreuk is er nog niet geweest, maar experts zijn voorzichtig.

Aanvallen van hackers mikken steeds meer op financiele instellingen. De grote inbreuk is er nog niet geweest, maar experts zijn voorzichtig.

Dat is in een notendop de conclusie van een paper van IOSCO, de International Organization of Securities Commissions. De aanvallen worden geavanceerder en een efficiënte verdediging wordt moelijker.

Iosco deed een rondvraag bij zijn leden en stelde vast dat 53 procent van ondervraagde beurzen het afgelopen jaar werd aangevallen. Daarbij heeft 93 procent disaster recovery protocols.

Hackers gebruiken vooral DOS-aanvallen om systemen te verstoren. Daarbij willen ze tradingplatformen en kritieke systemen onderuit halen. Toch is men er nog niet in geslaagd om een kritiek systeem echt plat te krijgen.

Los van het rapport plannen financiele instellingen in de VS donderdag een simulatie op grote schaal onder de naam Quantum Dawn 2. Daarbij gaan vijftig banken, beurzen en overheidsinstellingen, waaronder de SEC en Homeland Security testen hoe goed hun systemen beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf.


Toevallig vandaag schrijft De Tijd dat verzekeraar AIG in ons land een polis heeft tegen aanvallen van cybercriminelen. Daarin wordt tot maximaal 25 miljoen euro per schadegeval uitgekeerd. Hoeveel je betaalt hangt af van de omvang van het bedrijf en de gevoeligheid van de gegevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content