Cybergevaar te boek
Het thema ‘cybergevaar’ voldoende bevattelijk en uitgebreid behandelen is geen makkelijke klus, maar het boek ‘Cybergevaar’ slaagt hier in.
Het probleem met veel teksten over informatiesecurity is dat deze vaak heel erg technisch zijn en/of gewoonweg de mensen de stuipen op het lijf willen jagen. Dat laatste vormt dan allicht de basis voor een verborgen ‘verkoop agenda’. Daarnaast bestaan er wel een hele reeks sites, brochures en andere publicaties met interessante tips, ‘do’s’ en don’ts’ voor alle leeftijden en bevolkingsgroepen. Maar dan mis je vaak een totaalkijk op het probleem, zoals achtergrond over wie dergelijke aanvallen pleegt, waarom en hoe. Bovendien zijn er sowieso weinig boeken over dit onderwerp in het Nederlands.
Vlot leesbaar overzicht
Het boek ‘Cybergevaar’ van Eddy Willems vermijdt die valstrikken, en biedt een vlot leesbaar, erg toegankelijk totaalbeeld van de oorsprong en ontwikkeling van het informatiesecurity probleem, over malware en andere akelige praktijken die de goede werking van computers en het internet belagen.
Opgesplitst in drie delen biedt ‘Cybergevaar’ een overzicht van de geschiedenis van malware, evenals profielen de boosdoeners (wie, op welke wijze,…). Ook nieuwe ontwikkelingen, zoals aanvallen en sabotage omwille van politieke of filosofische overtuigingen , tot en met de eerste aanvallen tegen landen komen aan bod. Maar ook hoe tegen dit alles kan worden verdedigd (waarbij Willems zich wel even laat gaan door te waarschuwen tegen gratis verdedigingssoftware). Vanzelfsprekend biedt het ook tips en advies voor een veiliger on-line gedrag, zowel voor individuele gebruikers als bedrijven. Willems veegt daarbij uitdrukkelijk een hele reeks mythen van tafel. En natuurlijk geeft Willems ook zijn visie op hoe het probleem en de oplossingen zich kunnen ontwikkelen in de toekomst, met als extraatje en afsluiter nog een kortverhaal – ‘Gijzelingwekkend’ – dat zich afspeelt in 2033.
Doorheen het hele boek krijgt de lezer tevens in een reeks kadertjes meer informatie over een hele reeks begrippen, naast opinies van een aantal personen met ervaring in en belangstelling voor de ict-security branche. Daarbij wordt ook de rol die overheid en de media kunnen spelen in het ‘opvoeden’ van gebruikers belicht.
Helaas mist ook dit boek een index, wat nochtans het nut en de bruikbaarheid van het boek als een toegankelijk naslagwerk zou hebben bevorderd.
‘Cybergevaar’, door Eddy Willems, Uitgeverij Lannoo, 213 p. Nu in de winkel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier