D-day voor Didier: Hoe moet Belgacom verder zonder Bellens?
Belgacom-ceo Didier Bellens moet waarschijnlijk opstappen. Hoe moet het nu verder met één van de grootste ondernemingen van het land?
Belgacom-ceo Didier Bellens moet waarschijnlijk opstappen. Zijn recente uitspraken over premier Elio Di Rupo deden hem de das om. Hoe moet het nu verder met één van de grootste ondernemingen van het land?
Is het een goede zaak voor Belgacom dat Bellens ontslagen wordt?
Iedereen is het er over eens dat Didier Bellens een financieel genie is. Hij heeft Belgacom bestuurd als een uitgekiende boekhouder: weinig risico’s, geen grote fusies of overnames, stabiliteit met oog voor recurrente inkomsten. De concurrentie schakelde hij meesterlijk uit. Belgacom prijkt daardoor aan de top van de sterkste telecomoperatoren in Europa. De meeste waarnemers hadden dan ook graag gezien dat hij zijn termijn tot eind volgend jaar had uitgezeten. Grote strategische verschuivingen zouden er dan ook niet meer doorgevoerd worden. Een nieuwe topman wil wel scoren en zal dus voor nieuwe opties kiezen. Ook dat zal intern voor onrust zorgen.
Wat mogen we de komende maanden verwachten aan de top van Belgacom?
Belgacom is een reuzentanker die zeer traag zwenkt. Eens de koers bepaald is, gaat het echter als een ijsbreker door alles heen. Op korte termijn zal een interim-figuur dus weinig veranderingen aanbrengen in het beleid. Wordt het de chief financial officer, Ray Stewart, dan zal deze 64-jarige op een jaar van zijn pensioen, zeker geen potten meer breken. De grote lijnen zijn gezet: sterk inzetten op een krachtig mobiel netwerk, de breedband- en telefoniemarkt stevig in handen houden en de positie in digitale televisie consolideren.
Wie zijn de mogelijke opvolgers voor Bellens?
De nieuwe topman komt zo goed als zeker van buiten het bedrijf. In principe wordt het een Franstalige topman omdat de Post en de NMBS reeds in Vlaamse handen is. Een mogelijk scenario is dat het toch een Vlaamse topman kan worden, maar dat op korte termijn de NMBS dan naar een Franstalige zou gaan. Volgend jaar wordt Jo Cornu, die zopas aan de slag ging bij het spoor, 70 jaar. Zijn vervanging zou dan toch een deur kunnen openen. Kanshebber is zeker Eric Van Zele. De topman van Barco en Trends manager van het jaar, heeft ervaring in de telecomwereld als gewezen topman van Telindus (in 2005 overgenomen door Belgacom) en kon Barco uitbouwen tot een wereldspeler. Een opmerkelijke keuze zou kunnen gaan naar Duco Sickinghe, de gewezen topman van Telenet. Het zou dan de tweede keer zijn dat er een Nederlander aan de top komt (Bessel Kok 1992-1995). Sickinghe kent de Belgische telecomomgeving als geen ander, maar heeft vermoedelijk nog een concurrentiebeding lopen.
Hamvraag blijft hoe de verloning van de nieuwe topman er uit zal zijn. Sommige executive vice presidents verdienen 900.000 euro per jaar, ver boven de voorgestelde 290.000 euro van premier di Rupo. De nieuwe topman kan uiteraard niet minder verdienen dan zijn ondergeschikten. Dat wordt geen makkie voor de politici om dit heikel punt uit te klaren. Mede daarom zou het geen slechte zaak zijn mocht de regering zijn hoofdaandeelhouderspositie opgeven en een verdere privatisering doorduwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier