Datacenterverkeer verdrievoudigt op vijf jaar tijd

Het datacenterverkeer zal tegen 2019 drie keer hoger liggen dan in 2014. De hoeveelheid data neemt in die mate toe dat ook onze smartphones de vraag niet aankunnen.

In 2014 werd het totale datacenterverkeer geschat op 3,4 ZB (zettabyte). Tegen 2019 wordt dat 10,4 ZB. Iets meer dan de helft daarvan komt van public clouds. Dat becijfert Cisco in zijn Global Cloud Index.

Het technologiebedrijf becijfert jaarlijks hoeveel data er wordt geproduceerd en waar het vandaan komt. Zo stelt het vast dat de opslagcapaciteit van smartphones gemiddeld met 28 procent per jaar groeit, maar dat het smartphoneverkeer jaarlijks met 62 procent stijgt. Ook al staat verzonden data niet noodzakelijk gelijk aan opgeslagen data, toch verwacht Cisco dat smartphonegebruikers van af 2017 meer gegevens in de cloud dan op hun telefoon zullen opslaan.

Ter verduidelijking: 1 zettabyte is duizend exabyte en een exabyte is dan weer duizend petabyte. Een petabyte is duizend terabyte en een terabyte is op zijn beurt duizend gigabyte. Vandaag variëert de opslag op de meeste smartphones tussen de 8 en de 128 gigabyte. Maar de meeste toestellen zijn vandaag al gekoppeld aan online opslagdiensten zoals Dropbox, iCloud, OneDrive of Google Drive.

Toch zijn smartphones niet de grootste datavreters. Die rol is weggelegd voor het Internet of Everything. Dat staat nu nog in zijn beginfase, maar binnen vijf jaar, wanneer er veel meer communicerende sensoren en voorwerpen in ons leven zijn, zo’n 500 ZB per jaar genereren, aldus Cisco.

Meer over Internet of Things en de netwerken die momenteel in België worden uitgerold lees je in Data News van 20 november. Daarin brengen we een uitgebreid dossier over de huidige LoRa en Sigfox-netwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content