De 15 grootste ICT-overnames van 2010

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De grote ict-spelers lieten zich niet kennen dit jaar en strikten volop kleinere en grotere vissen in hun netten. We hebben voor u de 15 – voor zover ons bekend – financieel grootste deals op een rijtje gezet. De grootste en tegelijk meest opmerkelijke overname van 2010 is die van McAfee door Intel. Wat plant een chipspecialist Intel met een securitysoftwarebedrijf als McAfee, hoorden we u toen mompelen. De redenering daar is dat Intel ten eerste zijn wagonnetje wil aanhaken aan de mobiele en consumententrein en ten tweede heel wat heil ziet in het gebruik van de securitytechnologie van McAfee in ingebedde systemen. Wat er ook van zij, Intel had er in elk geval 5,84 miljard euro voor over. Intel staat bovendien ook op een gedeelde achtste plaats met de overname van de draadloze divisie van Infineon, nog een verwijzing naar die mobiele strategie.

De grote ict-spelers lieten zich niet kennen dit jaar en strikten volop kleinere en grotere vissen in hun netten. We hebben voor u de 15 – voor zover ons bekend – financieel grootste deals op een rijtje gezet.

De grootste en tegelijk meest opmerkelijke overname van 2010 is die van McAfee door Intel. Wat plant een chipspecialist Intel met een securitysoftwarebedrijf als McAfee, hoorden we u toen mompelen. De redenering daar is dat Intel ten eerste zijn wagonnetje wil aanhaken aan de mobiele en consumententrein en ten tweede heel wat heil ziet in het gebruik van de securitytechnologie van McAfee in ingebedde systemen. Wat er ook van zij, Intel had er in elk geval 5,84 miljard euro voor over. Intel staat bovendien ook op een gedeelde achtste plaats met de overname van de draadloze divisie van Infineon, nog een verwijzing naar die mobiele strategie.

Er staan maar weinig Europese overnames in de lijst, maar de overname van het Amerikaanse Sybase door SAP was wel een kanjer, goed voor 4,4 miljard euro. Andere Europese deals zijn die van Nokia Siemens Networks, dat de mobiele netwerkpoot van Motorola overkocht voor 930 miljoen euro en Atos Origin dat onlangs Siemens IT Solutions & Services opslokte voor 850 miljoen euro.

De nummer 4 in de lijst, de overname van 3Par door HP, zou dan weer normaal zo hoog niet gestaan hebben, ware het niet dat HP en Dell er twee weken lang een nooit geziene biedstrijd van maakten. Op een bepaald moment volgden de biedingen elkaar op met intervallen van 2 uur. HP haalde het uiteindelijk met een bod van 2,4 miljard dollar (zo’n 1,82 miljard euro). Dell nam recentelijk wel een andere storagespecialist, Compellent, over voor zowat 730 miljoen euro.

Naast HP, Dell en Intel lieten de grote namen IBM (onder meer Sterlin, Netezza en Unica), EMC (onder meer Isilon) en Oracle (onder meer ATG) zich niet onbetuigd in hun koopjesjacht.

En 2011? De analisten Ernst & Young verwachten alvast ook veel activiteit voor het komende jaar. De reuzen op de markt slokken kleinere nichespecialisten op om hun aanbod te verbreden. Bovendien hebben ze in de crisisperiode een oorlogskas opgebouwd die ze, nu de economie weer op gang komt, volop kunnen inzetten. In Europa wordt er veel verwacht van de grote spelers als SAP, Sage en Autonomy, maar zijn er wel meer twijfels door het lokale, instabiele economische klimaat.

De 15 grootste ict-overnames van 2010 (update)1. Intel – McAfee: 7,68 miljard dollar – 5,84 miljard euro
2. SAP – Sybase: 5,8 miljard dollar – 4,4 miljard euro
3. NTT – Dimension Data: 2,5 miljard euro
4. HP – 3Par: 2,4 miljard dollar – 1,82 miljard euro
5. EMC – Isilon: 2,25 miljard dollar – 1,71 miljard euro
6. Attachmate – Novell: 2,2 miljard dollar – 1,67 miljard euro
7. IBM – Netezza: 1,78 miljard dollar – 1,35 miljard euro
8. HP – ArcSight: 1,5 miljard dollar – 1,14 miljard euro
9-10. IBM – Sterling: 1,4 miljard dollar – 1 miljard euro
9-10. (ex aequo) Intel – draadloze divisie Infineon: 1,4 miljard dollar – 1 miljard euro
11. Symantec – securitypoot Verisign: 1,25 miljard dollar – 950 miljoen euro
12. HP – Palm: 1,2 miljard dollar – 912 miljoen euro
13. Oracle – ATG: 1 miljard dollar – 760 miljoen euro
14. Dell – Compellent: 960 miljoen dollar – 730 miljoen euro
15. NSN – mobiele netwerkpoot Motorola: 930 miljoen euro
(16. Atos Origin – SIS : 850 miljoen euro)

Update:

Een grote overname is in deze lijst aan onze aandacht ontsnapt: namelijk die van Dimension Data door het Japanse NTT. Die overname was goed voor een waarde van 2,5 miljard euro. Daardoor belandt ze op de derde plaats. We hebben de lijst aangepast. Daardoor valt Atos Origin – SIS net buiten de top 15.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content