De 20 grootste ICT-overnames van 2011
Een gezonde overnamekoorts heerste in 2011 op ict-markt. De grootste deals gebeurden wel allemaal aan de andere kant van de oceaan. Omdat de overname van de T-Mobile USA door AT&T, ter waarde van 39 miljard dollar, voorlopig de wacht is aangezegd, heeft Google dit jaar de hoofdvogel afgeschoten. Het kocht deze zomer Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar. Hoewel de overname vooral leek ingegeven door de patenten die Motorola in huis had, lijkt Google zich zo wel lijnrecht tegenover concurrent Apple gepositioneerd te hebben.
Een gezonde overnamekoorts heerste in 2011 op ict-markt. De grootste deals gebeurden wel allemaal aan de andere kant van de oceaan.
Omdat de overname van de T-Mobile USA door AT&T, ter waarde van 39 miljard dollar, voorlopig de wacht is aangezegd, heeft Google dit jaar de hoofdvogel afgeschoten. Het kocht deze zomer Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar. Hoewel de overname vooral leek ingegeven door de patenten die Motorola in huis had, lijkt Google zich zo wel lijnrecht tegenover concurrent Apple gepositioneerd te hebben.
Overigens was Google het voorbije jaar erg actief op de overnamemarkt. Uit officiële documenten die onlangs ingediend werden bij de Amerikaanse financiële waakhonden bleek dat het bedrijf, naast de grote aankopen van Motorola en AdMeld (400 miljoen dollar), dit jaar ook 57 andere bedrijven heeft overgenomen, goed voor nog eens 1,4 miljard dollar.
De tweede overname op de lijst, HP dat het Britse Autonomy opslokte, zorgde aanvankelijk voor heel wat controverse. Niet alleen de prijs, maar ook het samengaan met de aankondiging dat het bedrijf zijn pc-poot wilde afstoten, riep heel wat vraagtekens op. Inmiddels is de kritiek verstomd, nu HP al wat meer inzage heeft gegeven in de plannen met Autonomy en nu ceo Leo Apotheker (en daarmee diens nogal onbehouwen pc-strategie) plaats heeft geruimd.
De top drie wordt vervolledigd met een derde erg opmerkelijke aankoop, die van Skype door Microsoft. De internettelefoniedienst zal onder meer worden geïntegreerd in de spelconsole Xbox en Kinect, in het mobiele besturingssysteem Windows Phone en in Outlook, Lync en Xbox Live. Daarnaast kocht Microsoft zich ook gewoon een belangrijke groep online gebruikers.
Verder in de lijst valt op dat er heel wat consolidatie is geplaatst is in de chipmarkt: Texas Instruments, Applied Materials, Broadcom en consoorten slokten allemaal wel een concurrent op. SAP blijkt de grootste Europese ict-overnemer van het jaar, met de onlangs aangekondigde aankoop van SuccessFactors op plaats 9 in de lijst. Tot slot valt, vooral in het tweede deel van de lijst, op dat de grote ‘private equity’-spelers zich dit jaar erg actief hebben getoond.
1. Google – Motorola Mobile: 12,5 miljard dollar
2. HP – Autonomy: 10,2 miljard dollar
3. Microsoft – Skype: 8,5 miljard dollar
4. Texas Instruments – National Semiconductor: 6,5 miljard dollar
5. Applied Materials – Varian: 4,9 miljard dollar
6. Western Digital – Hitachi hardeschijvenafdeling: 4,3 miljard dollar
7. Liberty Global – Kabel Baden-Württemberg: 3,16 miljard euro (4,23 miljard dollar)
8.Broadcom – Netlogic: 3,7 miljard dollar
9. SAP – SuccessFactors: 3,4 miljard dollar
10. CenturyLink – Savvis: 3,4 miljard dollar (2,5 miljard dollar + 700 miljoen dollar schulden)
11. Lam Research – Novellus Systems: 3,3 miljard dollar
12. Qualcomm – Atheros: 3,1 miljard dollar
13. Level 3 – Global Crossing: 3 miljard dollar
13. The Blackstone Group – Emdeon: 3 miljard dollar
14. eBay – GSI Commerce: 2,4 miljard dollar
15. Toshiba – Landis+Gyr: 2,3 miljard dollar
16. KKR, SilverLake Partners, Technology Crossover Ventures – GoDaddy – 2,2 miljard dollar
17. CVC Capital – ConvergEx: 1,9 miljard dollar
18. Providence Equity Partners – SRA International – 1,88 miljard dollar
19. Infor, Golden Gate Capital – Lawson: 1,84 miljard dollar
20. Providence Equity Partners – Blackboard: 1,64 miljard dollar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier