Luc Blyaert
‘De aankondiging van het Giganetwerk van Telenet is meer dan een mooi marketingpraatje’
Telenet heeft de idee van een mobiel netwerk afgezworen en investeert massaal in de grond; de Vlaamse grond. Daarmee keert het terug naar de roots en is het meer dan ooit opnieuw het Telenet Vlaanderen van 1995.
Het was in de vroege lente van 1995 dat toenmalig topman John Goossens opriep tot een verregaande samenwerking tussen Belgacom en de kabelmaatschappijen om één gemeenschappelijk netwerk uit te bouwen in België. Goossens werd daarbij gesteund door telecomminister Elio Di Rupo, partijvoorzitter Busquin en Waals Gewestvoorzitter Collignon, niet toevallig alle drie PS-acolieten.
De Belgacom-topman was bang voor de komst van wat toen nog ‘Telenet Vlaanderen’ was en pleitte voor één sterke performante breedbandinfrastructuur waarop leveranciers dan in concurrentie hun diensten en producten zouden aanbieden. ‘Net zoals bij het spoor’, voegde hij er aan toe. John Goossens rekende er uiteraard vanuit historisch perspectief wel op dat Belgacom dat netwerk zou mogen bouwen. Van een aparte vennootschap waarin de infrastructuur zou gegoten worden, was geen sprake. Nouja, achteraf is het bij NMBS en Infrabel ook niet zo lekker gelopen en veel dienstenleveranciers treinen nog steeds niet op het spoor.
Toenmalig minister-president Luc Van den Brande (CD&V), klein en dus vinnig en gedreven, duwde zijn wil echter door en Telenet Vlaanderen bouwde zijn eerste netwerk uit. Dat heeft Vlaanderen en bij uitbreiding België een boost gegeven. Het breedbandopbod tussen Belgacom en Telenet zorgde voor bijzonder hoge internetsnelheden. Jammer genoeg ook voor bijzonder hoge tarieven. Ook daarin bleven ze elkaars concurrent én gelijke.
Aanvankelijk knoeide Telenet Vlaanderen er op los: foute bestellingen, foute facturatie, IT-systemen die niet compatibel waren – het was vaak huilen met de pet op. Maar gaandeweg werd de kabeloperator performanter en professioneler. Duco Sickinghe, tot vorig jaar de sterkhouder van Telenet, hield niet van het woord ‘kabeloperator’ en belde me wel eens op met de vraag om alsjeblief kabel door telecom te vervangen. Telenet was niet alleen een volwaardige telecomoperator geworden, via een geslepen marketing en een eenvoudig, zo goed als binair aanbod (denk maar aan King & Kong) slaagde het er in de helft van de Vlaamse markt in te palmen.
De nieuwe aankondiging van het Giganetwerk is meer dan een mooi marketingpraatje. Een netwerkinvestering van 100 miljoen euro per jaar is voor een telecomoperator peanuts. Belgacom investeert 1 miljard euro per jaar. Maar het zet Belgacom wel verder onder druk om sneller zijn glasvezelnet uit te rollen.
Wat de aankondiging wel illustreert is dat Telenet volledig focust op Vlaanderen. De nationale ambitie lijkt opgeborgen. Van een uitbreiding naar Brussel of Wallonië is al jaren geen sprake meer. De samenwerking met de Waalse operator Voo staat op een laag pitje. Hun gezamenlijke mobiele ‘nationale’ licentie hebben ze net voor de zomer ingeleverd. Het heeft hen 71,5 miljoen euro gekost, waarvan ruim 50 miljoen door Telenet werd opgehoest.
Telenet heeft de idee van een mobiel netwerk afgezworen en investeert massaal in de grond, in Vlaamse grond. Daarmee keert het terug naar de roots en is het meer dan ooit opnieuw Telenet Vlaanderen. Geen wonder dat de nieuwe Vlaamse minister-president Geert Bourgeois, 20 jaar na de eerste steen, aanwezig was bij de aankondiging van het Giganetwerk. Plus ça change, plus c’est la même chose.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier