De Croo: “België moet digitale topper worden”

© Alexander De Croo
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Duizend nieuwe start-ups tegen 2020, 50.000 digitale jobs, een volledig digitale overheid en 1 Gigabit-internetlijnen voor de burger: met zijn ambitieuze ‘Digital Belgium’-plan wil minister Alexander De Croo (Open VLD) België naar de top drie van de digitale economieën in Europa brengen.

Geschat wordt dat er tussen nu en 2020 3,8 miljoen digitale jobs gecreëerd kunnen worden in Europa. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) wil een zo groot mogelijk deel daarvan naar België halen. Om ons land in de top drie van de Europese digitale economieën te krijgen, heeft de minister een ambitieus raamwerk voorgesteld.

Het uiteindelijke doel is om tegen 2020 1.000 nieuwe start-ups te creëren en in 50.000 nieuwe digitale jobs te voorzien. Alle interacties met de overheid zouden tegen die periode ook digitaal moeten kunnen gebeuren, en minstens de helft van de Belgen moet thuis over een 1 Gigabit-internetlijntje beschikken.

Om zijn actieplan mee vorm te geven, heeft De Croo een groep ‘digital minds’ rond zich verzameld. Bekende namen uit het Belgische tech-ecosysteem zoals Karen Boers (Startups.be), Dominique Leroy (Proximus), Michael Beal (Microsoft), Frank Maene (Volta Ventures), Henri-Jean Pollet (ISPA), Toon Vanagt (data.be) en Thierry Geerts (Google) fungeren daarbij als permanent klankbord.

Een deel van het ‘Digital Belgium’-plan kenden we al. Start-ups krijgen bijvoorbeeld hun tax shelter (vanaf november), en wie via crowdfunding geld ophaalt, geniet een belastingvoordeel. Ook tot 20 procent lagere loonkosten en een eenmalige aftrek voor investeringen in digital moeten de lokale start-up scène ondersteunen.

De Croo beseft ook dat heel wat elementen in onze wetgeving moeten veranderen en dat heel wat drempels moeten worden weggenomen om de digitalisering te vergemakkelijken. Innovatieve bedrijfsmodellen, bijvoorbeeld in de deeleconomie, moeten kunnen werken in een rechtszeker kader. “Je kan initiatieven zoals Uber en Airbnb niet zomaar verbieden, maar de spelers in de sharing-economie moeten wel respect hebben voor onze wetgeving”, klonk het.

Ook de reeds aangekondigde, flexibelere regels rond nachtwerk voor webwinkels duiken op in het plan, en wie na 2016 nog diensten wil leveren aan de overheid, zal verplicht digitaal moeten factureren.

Tegen 2020 moeten trouwens alle contacten met de overheid digitaal kunnen lopen. Een bedrijf opzetten, een document aanvragen bij het rijksregister, aangetekende zendingen en handtekeningen plaatsen: al die zaken worden gedigitaliseerd.

Wil onze digitale economie blijven groeien, zijn er natuurlijk ook investeringen in de infrastructuur nodig. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de operatoren, maar De Croo belooft alvast dat hij hun kosten wil verlagen en de administratieve rompslomp zal verminderen. In ruil wil de minister tegen 2020 1 Gigabit-netwerken voor minstens de helft van de Belgen, en moet ons land een Europese pionier worden in de supersnelle mobiele standaard 5G.

Digitale vaardigheden en jobs

Algemeen directeur Saskia Van Uffelen van Ericsson Belgium trekt dan weer de ‘Belgische alliantie voor digitale vaardigheden en jobs‘ die in het actieplan wordt voorgesteld. Deze alliantie naar Europees model brengt stakeholders vanuit de overheid en de privésector samen en zal initiatieven nemen opdat alle burgers, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de kans krijgen om hun digitale competenties te versterken.

Wie dat wenst, zal bijvoorbeeld een ‘digitaal bad’ kunnen nemen, workshops moeten kinderen vertrouwd maken met programmeren en studenten zullen interessante digitale stages kunnen volgen. Voor volwassenen en senioren is het van belang dat ze op elk moment nog kunnen bijleren.

Voorts wil De Croo ook nieuwe maatregelen tegen illegaal downloaden, meer aandacht voor cyberveiligheid en privacy, én meer en dynamischere concurrentie in de post- en telecommarkten. Publieke gegevens van de overheid (open data) moeten straks ‘per definitie’ toegankelijk zijn voor iedereen die er mee aan de slag wil, weliswaar met de klassieke beperkingen rond privacy en veiligheid.

Dat het de regering menens is, moest blijken uit de aanwezigheid van premier Charles Michel (MR) bij de lancering in Brussel. “De digitale economie is goed op weg om het nieuwe El Dorado te worden, en het is cruciaal voor de toekomst dat België mee op de trein zit”, klonk het. Net zoals wij rekent Michel op een volledige implementatie van het DigitalBelgium-actieplan. Benieuwd welke van de doelstellingen gehaald zullen worden tegen 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content