De geldmachine van hier

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Wie een goed geheugen heeft, daar gaan wij althans vanuit, die weet dat Data News gevestigd is in het oude, weliswaar gerenoveerde pand van NCR. De Amerikaanse multinational was inderdaad een decenniumlang recht tegenover het Nato-hoofdkwartier gehuisvest.

Wie een goed geheugen heeft, daar gaan wij althans vanuit, die weet dat Data News gevestigd is in het oude, weliswaar gerenoveerde pand van NCR. De Amerikaanse multinational was inderdaad een decenniumlang recht tegenover het Nato-hoofdkwartier gehuisvest.

Sommigen beweren dat er nog een tunnel gegraven is tussen de kantine van de geallieerden en de kelders van NCR. Reusachtige kelders trouwens, catacomben die ATM-toestellen herbergden. ATM staat voor Automatic Teller Machines, de geldautomaten waar je geld uit te muur kan trekken.

En wie een goed geheugen heeft, daar gaan wij althans vanuit, weet dat ATM in de jaren ’90 ook in het telecomjargon terug te vinden was als Asynchronous Transfer Mode, een netwerkprotocol voor de telecomoperatoren. Een Alcatel-topman had het destijds zelfs over Automatic Transfer Money, maar dit geheel terzijde.

NCR huisde tot 14 december 1998 in het huidige Brussels Media Center. Het had net een desastreuze fusie met AT&T, het ‘perfecte huwelijk van it en telecom’, achter de rug en was dringend aan reorganisatie toe. Ceo Marc Hurd moest voor de transformatie zorgen. In 2005 werd hij door HP weggekocht en vervangen door Bill Nuti die van Symbol afkomstig was. Die besteedde wat later de hele productie van ATM-machines uit naar de lageloonlanden in Azië. De eigen fabrieken in Canada en Schotland werden gesloten. Het ging om een contract van vijf jaar later met Solectron (overgenomen door Flextronics).

Wat blijkt nu? In een verhaal van BusinessWeek staat dat NCR de hele zwik terug in huis haalt. De ATM-toestellen moeten immers vaak op maat van de klant gemaakt worden en ingenieurs verloren enorm veel tijd met af-en-aan vliegen om fouten bij de productie en het design recht te trekken. De nieuwe fabriek staat nu op twee uur rijden van de hoofdzetel van NCR in Atlanta.

De ontwikkelingstijd van nieuwe geldautomaten moet halveren tot 12 à 18 maanden. Enkel eenvoudige toestellen worden nog uitbesteed. Vaak is het bovendien goedkoper de productie in huis te houden. Het is een trend die blijkbaar nogal wat Amerikaanse bedrijven volgen. De fabrieksloze industriële speler is dus alweer verleden tijd.

En wie een goed geheugen heeft, daar gaan wij althans vanuit, die weet dat NCR staat voor National Cash Register, geen wonder dat ze voor een protectionistische Amerikaans-nationale reflex kiezen. En eerlijk gezegd zouden Belgische bedrijven, wat er nog van over blijft, ook wel eens meer die reflex mogen hebben. Wat is er trouwens geworden van die fameuze verankering?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content