De Lijn brengt wifi-plannen naar de volgende halte

De Lijn © .

Een jaar geleden stuurde De Lijn voor het eerst wifi-bussen uit. Hoe staat het vandaag met het project?

Er zijn momenteel 35 bussen in Leuven, Turnhout, Hasselt, Genk, Mechelen, Aalst waarop je gratis kan surfen, net als op de kusttrams aan zee. Het project bouwde verder op een gelijkaardig initiatief op 90 trams in Antwerpen en Gent. Minister Ben Weyts (Mobiliteit) zag het als een ‘fundamentele beleidsvisie’. Gebruikers kunnen tot 250 megabyte per maand gratis gebruiken. Niet onbeperkt, maar wel genoeg om je data-abonnement tijdens een busrit te ontlasten.

“Globaal genomen zijn we zeer tevreden over de interesse van de reiziger in de gratis wifi. De feedback via sociale media en via het contactformulier op Lijnnet.be heeft ons geholpen een duidelijk plan op te stellen voor 2016″, zegt woordvoerder Tom Van De Vreken.

Tot oktober telde de vervoersmaatschappij 61.710 unieke geregistreerde gebruikers. Goed voor 435.536 sessies. Vandaag rijden er in totaal 210 voertuigen van De Lijn rond met wifi. Tegen december wordt dat uitgebreid naar 250.

In de toekomst wordt het aanbod herschikt naargelang waar de reizigers zich bevinden. Tegelijk wordt het aanbod in sommige steden versterkt of worden nieuwe steden toegevoegd.

“Na 1 jaar zien we dat procentueel gezien niet elke bus of tram hetzelfde bereik heeft. Dit verschil kan deels worden toegewezen aan de capaciteit van het voertuig. Het is bijvoorbeeld logisch dat de wifi op een HermeLijn, met meer reizigersplaatsen, meer gebruikt wordt dan op een kleine stadsbus. We gaan daarom sterker focussen op de gemiddelde tijd dat een reiziger op een voertuig verblijft. Het 4G-netwerk van onze mobiele partner Mobi-star is in Vlaanderen voldoende kwalitatief om nu ook de streeklijnen op te nemen in ons wifi-aanbod.”

Dit artikel verscheen aanvankelijk in de papieren versie van Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content