De mobiele Belg verbruikt 289 megabyte per maand

© iStock

Het gaat opnieuw beter met de telecomsector. Vooral de inkomsten uit tv en mobiel doen de kassa rinkelen. De consument zelf verbruikt meer data, maar echt snel loopt het niet.

Telecomregulator BIPT analyseert naar jaarlijkse gewoonte de telecommarkt en dat levert een hoop interessante cijfers op. Zo groeide de telecomsector met 2,4 procent in 2015 na drie jaren van omzetdaling. In totaal is die markt vandaag goed voor 8,295 miljard euro.

De inkomsten uit TV stijgen met 4,9 procent, op de mobiele markt is er een stijging van 2,9 procent en ook vaste lijnen groeien met 1 procent omzet. De mobiele operatoren investeerden in 2015 19,6 procent van hun omzet in activa, goed voor 1,409 miljard euro en ook het totale personeelsbestand, goed voor 18.607 voltijdse jobs (FTE’s) groeide met 360.

160 sms’en

Het mobiele netwerk domineert onze gesprekken. 76,7 procent van de oproepen gebeurt op nationale mobiele netwerken. 14,9 procent gaat naar vaste lijnen. 8,4 procent van alle oproepen is roaming- of uitgaand internationaal verkeer. We sms’en nog steeds 24,57 miljard keer. Al is dat 1,6 procent, een klein half miljard, minder dan in 2014. Per actieve simkaart worden er gemiddeld 160 berichten verstuurd.

Volgens het BIPT groeide de mobiele markt in België het afgelopen jaar met 16 procent na enkele jaren van afgevlakte groei. Er zijn 7,45 miljoen actieve breedbandsimkaarten (met toegang tot 3G of 4G dus) in omloop.

Mobiel dataverbruik

Gemiddeld verbruikt een mobiele klant 289 megabyte per maand. Dat komt neer op 44,53 miljard megabyte of een totale stijging van het mobiel dataverbruik met 85%. Het BIPT wijst hiervoor onder meer naar de Surf mobile campagne die het opzette samen met de FOD economie, de operatoren en minister De Croo.

Al is die stijging ook niet zo spectaculair als je weet dat dit twee jaar geleden al op 220 megabyte lag. Toen liep ons land ongeveer gelijk met het Verenigd Koninkrijk, maar ver onder de toppers als Italië (448 megabyte per maand) of Duitsland (801 megabyte).

Maar in zijn geheel gaat het goed met de mobiele markt. Het spraakverkeer neemt toe met 1 procent en in totaal haalden de drie netwerkoperatoren en full MVNO Telenet (dat sinds begin dit jaar samen is met Base) een omzet van iets meer dan 3,6 miljard euro. Een stijging van 2,6 procent.

De helft van de omzet komt daarbij van retaildiensten. Het afleveren van sms-berichten aan andere netwerken (terminatietarieven) levert 16,7 procent van de inkomsten op. De derde belangrijkste poot is het verkope van apparatuur, zoals smartphones.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content