Luc Blyaert

De Moll

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Weet u hoeveel een voorzitter van Belgacom verdient? Minimum 100.000 euro per jaar. Voor een bedrijf dat zo’n 6,4 miljard euro omzet haalt heeft hij een grote verantwoordelijkheid en mag dus best zijn centen waard zijn.

Weet u hoeveel een voorzitter van Belgacom verdient? Valt best mee, zegt u? 50.000 euro per jaar + 5.000 euro per zitting. Minimum 100.000 euro dus. U mag daar vragen bij stellen, maar een voorzitter van een bedrijf dat zo’n 6,4 miljard euro omzet haalt en daarmeeook het belangrijkste ict-bedrijf in België heeft een grote verantwoordelijkheid en mag dus best zijn centen waard zijn.

Maar wat als een lid van de raad van bestuur, sinds een jaar zelfs voorzitter van de raad van de bestuur, Michel Moll, strategisch adviseur is van de grootste leverancier, in casu Huawei, van datzelfde Belgacom? Kan dat? Uiteraard niet, dat bleek ook al snel uit de reactie van de MR-bonzen. Een voorzitter beschikt formeel en informeel over strategische informatie. Wat zijn de nieuwe projecten, waarin gaat Belgacom zwaar investeren in de komende jaren, wie zijn de belangrijkste concurrenten?

Hoe opportunistisch kan je dus zijn? Huawei haalde in november 2009 zijn grootste Europese deal binnen bij Belgacom. Het mocht toen voor meerdere honderden miljoenen euro het bestaande netwerk van basestations (antennes) vervangen bij Belgacom. En eens je deze entree hebt, dan ben je binnen voor een decennium. Belgacom investeert dit jaar 800 miljoen euro , vertelde onlangs ceo Didier Bellens. Het grootste deel daarvan gaat uiteraard naar het mobiele netwerk, 3G, 4G, mobiele data.

Maar Huawei heeft een zweem van spionage over zich heen. De Verenigde Staten weigeren pertinent Huewai in hun netwerken wegens spionagekansen. Tijdens de Olympische Spelen in Londen sprak Groot-Brittannië zijn veto uit bij de aanbieding van Huawei om de Londense metro uit te rusten met een draadloos netwerk. De vrees voor informatielekken was te groot.

In België heeft Belgacom, ook Mobistar, geen probleem gemaakt rond die potentiële lekken. Huawei was 25 tot 35 procent goedkoper, de Belgische regering wil dividenden, dus gaat men voor de goedkoopste oplossing, de Chinese dus. Maar Proximus is wel de beste operator, bedient niet alleen de grootste Belgische bedriijven, maar ook alle Europese instelliingen, inclusief de Europese Commissie, het Parlement en de Nato.

Alles zo lek als een mandje? De recente onthullingen rond NSA bevestigen het gebrek aan expertise van Belgacom. Wordt het nu ook geïnfiltreerd door de Chinese overheid? En is de voorzitter van Belgacom dan daarbij betrokken? Dat zou een behoorlijk sterk en uitgebreid onderzoek moeten uitwijzen. Als Michel Moll betrokken partij is, dan moet het gerecht in actie schieten. En liefst snel een uitspraak doen. Deze zaak kan niet ‘blauw-blauw’ gelaten worden. Onze democratie en de beveiliing van ons land staan immers ter discussie. Nu meer dan ooit.

Bekijk ook: Belgacomvoorzitter klust bij voor Huawei

&file=mp4%3A%2FBBT%2FBELGACOM_____CODE2WPW_20130918.mp4&image=http%3A%2F%2Fimages14.knack.be%2Fimages%2Fresized%2F400%2F040%2F185%2F677%2F4%2F460_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF%2Fimage%2F4000401856774.jpg&skin=http%3A%2F%2Fkanaalz.knack.be%2Fstatic%2Fthemis%2Fscripts%2Fgalleria%2Froularta%2Fskins%2Fslim%2Fslim.zip&streamer=rtmpt%3A%2F%2Frtsp.roularta.be%2Fptl-rtsp-roularta%2F

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content