De onverschilligheid in tweestromenland
Mag het verbazen in dit tweestromenland dat het aangekondigde ontslag van 160 werknemers van Scientific Atlanta uit Kortrijk amper weerklank krijgt in Franstalig België? Zou het dan aandacht mòeten krijgen? Zeker weten!
Mag het verbazen in dit tweestromenland dat het aangekondigde ontslag van 160 werknemers van Scientific Atlanta uit Kortrijk amper weerklank krijgt in Franstalig België? Zou het dan aandacht mòeten krijgen? Zeker weten!
Het is precies Scientific Atlanta dat in Wallonië het hele netwerk van kabeloperator Tecteo zal uitrusten met end-to-end oplossingen, van access-apparatuur tot servers en switching-systemen. Het gaat om een contract van meerdere miljoenen euro’s. Onder de merknaam VOO zal het tripleplay-aanbod van breedband, telefonie en digitale televisie draaien op Scientific Atlanta. Op Cisco eigenlijk, want in november 2005 werd het Kortrijkse bedrijf, het vroegere Barconet, met veel trompetgeschal binnengehaald voor omgerekend 5,4 miljard euro. Dat de helft van het personeel nu op straat gezet wordt en de productie verhuist naar lageloonlanden in Azië of naar Mexico, lokt weinig of geen reactie uit bij de Vlaamse noch bij de Waalse politici. Werkgelegenheid? Is dat dan geen argument meer voor grote overheidsbestellingen? De baas van Tecteo, Stephane Moreau, de socialistische burgemeester van Ans, mag misschien eens op tafel kloppen? Er ligt natuurlijk wel 180 km snelweg tussen Ans, bij Luik, en Kortrijk. Het is een wereld van verschil. Een ver-van-mijn-bed-show? Mogelijk want kwatongen vertellen dat Moreau zelfs geen mails leest. En zeggen dat Cisco groot geworden is dank zij netwerkapparatuur voor internet en data-applicaties.
Meer nog, Scientific Atlanta zit met zijn Europese hoofdzetel in Kortrijk, bij de top 20 van belangrijkste ict-bedrijven in België. Het haalde in 2007 een omzet van ruim 400 miljoen euro met een winst van goed 60 miljoen euro. Een gezond bedrijf toch? Maar voor het Amerikaanse Cisco, dat vertrouwd is met winstmarges van 65 procent, is een marge van 15 procent een zware onvoldoende. Onderzoek en ontwikkeling blijven voorlopig wel nog in Kortrijk. Hoe lang nog? Vlaanderen, Wallonië, en dus België, staan op lange termijn alweer aan de kant.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier