De openbare telefooncel is op sterven na dood in ons land

© Belga Picture

In 372 van de 589 Belgische gemeenten gaat u van een kale reis terugkomen als u een openbare telefooncel zoekt. Proximus heeft er alle telefoonhokjes weggehaald. En tegen eind volgend jaar zullen ze overal weg zijn.

Terwijl ons land afgelopen juli nog 1.175 publieke telefooncellen telde, waren dat er op 1 december jongstleden nog amper 617. En tegen eind volgend jaar zullen ze allemaal verdwenen zijn. Dat zegt Proxuimuswoordvoerster Frédérique Verbiest.

Onderdelen gerecycleerd

De telefooncellen worden systematisch gedemonteerd en de onderdelen ervan worden gerecycleerd door een gespecialiseerd bedrijf, aldus nog Verbiest.

In 1997 waren er in België meer dan 18.000 telefooncellen van het toenmalige Belgacom. Eind 2010 bleven er daar nog 6.370 van over.

In mei vorig jaar hief het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) de wettelijk verplichte dienstverlening voor telefooncellen op.

Onderhoudskosten

De reden voor het verdwijnen van de telefooncellen ligt voor de hand: nagenoeg iedereen heeft vandaag de dag een gsm. De openbare cellen werden de laatste jaren dan ook praktisch niet meer gebruikt, terwijl de onderhoudskosten – vooral als gevolg van vandalisme – enkele miljoenen euro per jaar bedroegen. (Belga/MI)

Partner Content