De smartphone is zijn glans kwijt
Nieuwe smartphones zijn even spannend geworden als recente pc’s : alles is voorspelbaar, van het design over de camera tot de specs. Interessante innovaties zien we enkel nog in het ecosysteem van geconnecteerde apparaatjes die rondom de slimme telefoon cirkelen.
De dagen van de smartphone zijn geteld”, vertelde Sony-topman Kazuo Hirai net na het Mobile World Congress in Barcelona aan de Duitse krant Welt Am Sonntag. “We zien geen wezenlijke vernieuwingen meer”, klonk het, “en vragen ons af wat er na de smartphone komt. Net zoals dat tien jaar geleden bij de overgang van de gsm naar de smartphone het geval was, zijn we op een kruispunt aanbeland.”
Heeft Hirai een punt ? Ja en neen. De smartphone is (nog) niet dood. Maar liefst twee miljard mensen hebben intussen al zo’n slim apparaatje, goed voor 82 procent van alle mobiele toestellen. Bovendien zijn we allemaal verslingerd aan ons scherm, en zijn er weinig redenen om te geloven dat dit in de komende jaren helemaal gaat omkeren.
Maar omdat de smartphone-markt stilaan overschakelt van een groei- naar een vervangmarkt, is de drang bij de producenten om met wezenlijke innovaties te komen niet meer zo groot als weleer. Tenzij je een Chinees bedrijf bent dat op prijs concurreert, valt er nauwelijks nog marktaandeel te winnen.
Samsung en Apple, sinds jaar en dag de twee zwaargewichten in de sector, zien hun verkoop ook stagneren, en Sony heeft zelfs beslist om zijn top-gamma, de Xperia- Z reeks, volledig te schrappen na teleurstellende verkoopcijfers. Gartner gaat er ook van uit dat de markt dit jaar voor het eerst zal krimpen, met maar liefst 2,5 procent.
Friends
Een echte opvolger voor de smartphone is er echter nog niet, zo beseft ook de Sony-topman. Even ging de sector er van uit dat de smartwatch een massaproduct zou gaan worden, maar de consument is niet echt gevolgd, wat maakt dat er nu andere pistes bekeken worden.
Duidelijk op het voorbije Mobile World Congress in Barcelona was alvast dat de interessantste innovaties de geconnecteerde toestelletjes waren die rondom de slimme telefoons cirkelen.
Elke producent de naam waardig probeert om zo’n ‘ecosysteem van apparaatjes’ te creëren rondom zijn smartphones, die daarbij als hubs fungeren. Bij LG krijgen ze de naam ‘friends’ mee, Samsung spreekt over de ‘Galaxy Experience’.
Concreet gaat het bijvoorbeeld om camera’s die in 360° kunnen filmen, over virtual reality-brillen (dé trend dit jaar in Barcelona, nu zowel Oculus als HTC hun interpretatie lanceren), security cams, slimme oortjes en zelfs over robots zoals de Rolling Bot van LG en de Xperia Agent van Sony.
Geen telefoon meer nodig
Vandaag moeten al die geconnecteerde apparaatjes nog gelinkt worden aan de smartphone, maar ook dat gaat niet blijven duren. In die zin zit er dus zeker een grond van waarheid in de boodschap van Kazuo Hirai.
De geconnecteerde wagen is een mooi voorbeeld. Wie vandaag opgebeld wordt in zijn auto, of Google Maps wil gebruiken terwijl hij aan het rijden is, moet vaak nog zijn telefoon bovenhalen. Dat is niet alleen strafbaar, het kan ook erg kwalijke gevolgen hebben.
Straks zullen de meeste wagens echter uitgerust zijn met geconnecteerde software (denk aan CarPlay van Apple of Android Auto bij Google), via dewelke een groot deel van je smartphone-apps toegankelijk worden. Een telefoontje beantwoorden of een Spotify-playlist afspelen ? Binnenkort hoef je er je telefoon niet meer voor boven te halen. Beter nog : omdat de toepassingen in de wagen ook met de stem aangestuurd kunnen worden, volstaat het om luidop te zeggen welk liedje je wil horen, of welke boodschap je naar je vrouw wil versturen.
Thuisomgeving
Stemtechnologie wordt ook stilaan naar onze thuisomgeving gebracht. Amazon introduceerde niet zo lang geleden zijn Echo-cilinder, die meeluistert naar wat er gezegd wordt in de woonkamer, en die je niet enkel vertelt hoe laat en hoe warm het is, maar waarmee je ook de laatste plaat van David Bowie kan opvragen en het nieuwe boek van Dimitri Verhulst kan bestellen.
De Xperia Agent van Sony en de Smart-ThinQ Hub van LG bouwen verder op dat idee, en fungeren als centrale hub of als ‘virtuele assistent’ voor compatibele geconnecteerde toestellen in je woning (speakers, koelkast, verlichting, thermostaat, airco,…). De ingebouwde luidspreker of projector brengt je op de hoogte van notificaties die je anders op je smartphone zou ontvangen. De dag dat we al onze geconnecteerde apparaten aansturen met virtuele stemassistenten als Siri (Apple), Google Now (Google) en Cortana (Microsoft), is trouwens minder ver af dan we denken, en ook hier weer zullen die softwareprogramma’s heel wat taken overnemen die we vandaag nog noodgedwongen met onze smartphone moeten doen.
“De échte innovaties zal je steeds nadrukkelijker zien opduiken in geconnecteerde systemen in onze wagens en onze woning”, klinkt het ook uit de mond van Forrester-analist Thomas Husson. “Zo’n persoonlijke virtual assistant die artificial intelligence-technologie gebruikt om zijn ding te doen is een erg krachtige tool.”
Geïntegreerde software
Dus zowel in de auto als in ons huis zal de smartphone op niet zo lange termijn deels vervangen worden door geïntegreerde softwaretoepassingen die draaien in de cloud. Elk van die geconnecteerde Internet of Things (IoT)-objecten heeft zijn eigen rol : je fitsnessbandje houdt je fysieke activiteiten bij, communiceren doe je via je geconnecteerde oortje, en muziek afspelen vraag je aan je geconnecteerde hub.
Blijft er dan straks nog wel een rol voor onze smartphone over, zie ik u denken ? Welja. Onze zakcomputer zal een handig hulpmiddel blijven om mails te checken, te Facebooken en om foto’s te nemen op verplaatsing. En omdat de interface-switch van smartphone naar andere apparaten zich nog grotendeels moet voltrekken, zullen we het toestel in de jaren die komen nog vaker dan ons lief is moeten bovenhalen.
We staan nu aan het begin van de volgende revolutie, zeg maar. Niet zo lang geleden gebruikten we de harddisk van onze laptop om ons leven op te bewaren. De smartphone heeft die rol nu wel tijdelijk overgenomen, maar binnen afzienbare tijd zit echt alles in de cloud, en krijgen we overal waar we maar willen toegang tot onze data via de veelheid aan schermen en interfaces die ons omringen, in wagens, op koelkasten en wasmachines, tot in de bad- en de slaapkamer toe.
Misschien dat we onze telefoon dan terug wat meer gebruiken voor wat ie oorspronkelijk bedoeld was : om te bellen ?
Steeds meer toptechnologie in midrange-smartphones
Als we één kleine nieuwe trend in smartphone-land mogen aanstippen, dan toch deze. Nadat LG aan de vooravond van het MWC een reeks betaalbare smartphones geïntroduceerd had die toch enkele hightech-gimmicks aan boord hebben (zoals 2 displays en 2 camera’s), kondigde ook Sony een vergelijkbare X-serie aan in Barcelona.
Waar nieuwe technologie of leuke hebbedingetjes tot voor kort eerst in de absolute topmodellen verschenen, zien we nu dus smartphones opduiken in het middensegment die één of meer dergelijke eyecatchers krijgen.
Op zich hoeft dat nauwelijks te verbazen, wetende dat je steeds meer smartphone voor je geld krijgt, en dat meer en meer consumenten hun high end toestel inruilen voor iets goedkopers (dat niet eens zoveel slechter meer is).
In de Xperia X-serie gaat het bijvoorbeeld om de ‘predictive hybrid autofocus’ : de camera detecteert bewegende objecten en geeft je dan zelf de keuze op welk onderdeel hij scherp moet blijven stellen.
Maar ook de batterij en het softwarematige beheer springt in het oog. Met één volle lading houdt de smartphone het twee dagen vol. Sony doet daarvoor een beroep de technologie van Qnovo rond ‘adaptive charging’. Toch opmerkelijk voor een toestel uit het middensegment.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier