De #SociaalsteSchool staat in Antwerpen

iPad op school. © BelgaImage
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Lucernacollege in Antwerpen heeft de #SociaalsteSchool prijs gewonnen voor 2017. Die wedstrijd wilt scholen promoten die op een positieve manier inzetten op digitale inclusie.

De wedstrijd #SociaalsteSchool wilt onderwijs promoten waarbij klassen op een leuke manier digitale skills aanleren, zonder dat iemand zich buitengesloten voelt. Winnaar voor het secundair onderwijs dit jaar is het Lucernacollega in Antwerpen, een school met 350 leerlingen van meer dan dertig verschillende nationaliteiten.

De winnende inzending werd gemaakt door de zeventienjarige Sinem, die het initiatief nam om haar school in te schrijven. In een grappig filmpje legt ze uit wat er goed – en minder goed – is aan haar school, en welke initiatieven de school onderneemt. Het gaat dan onder meer over Smartschool, de app waarmee leerkrachten en leerlingen contact kunnen houden, maar ook over lessen die zich richten op het gebruik van sociale media, hoe je correct met internet kunt werken en je privacy kunt beschermen. De school heeft bijvoorbeeld een eigen Snapchat-, Instagram-, en Facebookaccount, en ook een YouTubekanaal waar leerlingen zelf mogen posten.

Digitale vaardigheden

De wedstrijd is een initiatief van VZW sCooledu en ze kreeg steun van het Digital Belgium Skills Fund van vicepremier Alexander De Croo. Bijna 200 lagere en secundaire scholen namen aan de wedstrijd deel. Daartoe bestelden ze een doos vol inspirerend materiaal dat onder meer werd aangeleverd door Child Focus, Mediawijs.be, de Privacycommissie en VZW sCooledu zelf.

Bedoeling van de wedstrijd en de VZW is om kinderen en jongeren op een leuke manier te leren omgaan met bijvoorbeeld privacy en veiligheid op het web, en om hen digitale vaardigheden aan te leren. Daarbij ligt een bijzondere focus op kwetsbare jongeren. Want kinderen en jongeren zijn dan wel geboeid door informatica en nieuwe technologie, dat betekent nog niet dat ze altijd de financiële middelen of mogelijkheden hebben om daar ook wat mee te doen. “We moeten erover waken dat ook in onze digitale samenleving iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht leeftijd, achtergrond of thuissituatie. Daarvoor heb je vandaag een minimum aan digitale vaardigheden nodig,” zegt Alexander De Croo daarover.

Omdat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden, zeker op de arbeidsmarkt, wilt deze wedstrijd projecten daarrond op scholen extra in de aandacht brengen. Het Lucernacollega wordt donderdag 19 oktober alvast in de bloemetjes gezet als winnaar voor het secundair onderwijs. Een week later, op 26 oktober, is de lagere school aan de beurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content