De tien ‘mooiste’ datarampen van 2010
Datarecoveryspecialist Kroll Ontrack heeft weer 10 sterke verhalen over gegevensverlies opgelijst die het zelf het voorbije jaar meemaakte bij klanten.
Datarecoveryspecialist Kroll Ontrack heeft weer 10 sterke verhalen over gegevensverlies opgelijst die het zelf het voorbije jaar meemaakte bij klanten.
Ziehier de top 10 datarampen van 2010, samengesteld door Kroll Ontrack:
10. Oeps, dat past niet: Toen de laptopaccu van een beginnende computerbezitter het liet afweten, grabbelde hij achter zijn bureau naar wat hij dacht dat de notebookoplader was en stak hij de voedingskabel in zijn laptop. Helaas bleek het de stroomkabel te zijn van een ander apparaat en brandde hij zijn machine door.
9. Dubbel dataherstel: Voor een klant moesten diverse gearchiveerde tapes worden hersteld. Dat gebeurde op zes externe schijven. De klant probeerde vervolgens een tweede kopie te maken van deze gegevens en sloeg de originele schijven op in een kluis. Op een dag bleken de back-ups gedeeltelijk overschreven, waarna de oorspronkelijke schijven uit de kluis werden gehaald. De gegevens bleken destijds echter niet te zijn gekopieerd, maar verplaatst, waardoor er niets meer op de originele schijven stond. Kroll Ontrack had gelukkig de originele tapes zelf ook nog liggen, zodat de data nog eens konden worden hersteld.
8. Herinneringen hersteld: Een vrouw, wiens dochter recentelijk was overleden, werd bestolen van haar laptop. Daarop stonden de enige foto’s die ze nog had van de dochter. De dief en de laptop werden gevonden, maar de harde schijf bleek te zijn gewist. Kroll Ontrack slaagde er in om 90 procent van de enige foto’s die het gezin nog van hun overleden dochter had te herstellen.
7. Vleselijk goed verpakt: Onlangs kwam een harde schijf binnen bij het Ontrack Data Recovery lab, met als afzender een slagerij. De schijf was keurig verpakt in tempex, samen met de restanten van een gerookte ham. Na de behuizing grondig te hebben ontvet, werd de harde schijf naar de cleanroom gestuurd, waar technici een mechanisch defect vermoedden. Alle gegevens werden hersteld. Voor een deel was dit te danken aan het feit dat de klant het advies van Kroll Ontrack nauwgezet had opgevolgd door de schijf te verpakken in de originele staat en die voldoende te beschermen tijdens het transport.
6. In de lucht: Een reiziger zette in de luchthaven zijn laptoptas even op de grond en vergat die nadien mee te nemen. De luchthavenpolitie werd geattendeerd op de achtergelaten bagage. Terwijl de reiziger inmiddels aan boord was van zijn vliegtuig, werd zijn laptop als voorzorgsmaatregel opgeblazen.
5. Klikvast, ook bovenop: Een gehaaste zakenvrouw legde haar laptoptas even op het dak van haar auto, plaatste haar kind in het autozitje en haar koffie in de bekerhouder. En gas geven maar. Met als gevolg dat haar koffertje, inclusief haar laptop, van het dak van de auto schoof. Precies voor haar wielen, en te laat om nog te remmen.
4. MacKattenbak: Een kattenliefhebster liet haar Macbook thuis op de vloer liggen, zodat deze enkele uren kon opladen. Toen ze thuiskwam, ontdekte ze een plasje vloeistof op het toetsenbord. Nader onderzoek wees uit dat de laptop dreef van de kattenurine.
3. Dubbel drama: Een man, wiens hele fotocollectie op zijn laptop stond, zag zijn appartement in vlammen opgaan. Gelukkig wist een brandweerman de computer nog net uit de vlammenzee te redden. Tijdens het afdalen van de brandladder liet hij de computer echter vallen. Ondanks deze twee verwoestende incidenten wisten Ontrack Data Recovery-technici alle foto’s te redden.
2. Hoofd boven water: Een overstroming betekende voor een computer dat die twee dagen lang kopje onder ging in rivier- en regenwater. Maar toen de drive aankwam in de Ontrack Data Recovery cleanroom, werd naast veel water ook een mier aangetroffen. Hangend aan de lees/schrijfkop van de drive had het diertje trachten te ontsnappen aan de wateroverlast. Rigoureuze cleanroom technieken leidden tot herstel van de meeste gegevens op de drive, voor de mier kwam helaas alle hulp te laat.
1. Veiligheid eerst: Een man nam tijdens zijn strandvakantie zijn laptop mee om al zonnend zijn e-mail te controleren. Tijdens het zonnen besloot even te gaan zwemmen. Omdat hij zijn laptop niet onbeheerd achter wilde laten, stopte hij die in een plastic zak zodat de laptop niet nat zou worden tijdens het zwemmen. De tas bleek niet zo waterdicht als hij gehoopt had, net zo min als de laptop. Al zzijn gegevens gingen verloren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier