Deloitte waarschuwt voor files op draadloze netwerken
Volgens Deloitte kunnen de telecomoperatoren de groei aan draadloos netwerkverkeer niet volgen. Het bedrijf voorspelt een ‘wireless spectrum crunch’: dalende draadloze snelheden en hogere prijzen voor data-overdracht.
Volgens Deloitte kunnen de telecomoperatoren de groei aan draadloos netwerkverkeer niet volgen. Het bedrijf voorspelt een ‘wireless spectrum crunch’: dalende draadloze snelheden en hogere prijzen voor data-overdracht.
Zelfs op 4G LTE-netwerken is een toekomstige ‘wirless spectrum crunch’ onvermijdelijk, voorspelt adviesbedrijf Deloitte in zijn jaarlijkse TMT Predictions. Operatoren kunnen de groei aan smartphones, tablets en andere draadloze apparatuur niet volgen, zodat het dringen wordt in het draadloze spectrum. Draadloos netwerkverkeer verdubbelde sinds 2009 elk jaar. In 2016 zal het draadloze netwerkverkeer zo maar eventjes vijftig keer hoger liggen dan in 2012.
De versnelde adoptie van 4G kan die ‘spectrum crunch’ volgens Deloitte niet vermijden. Vooral in dichtbevolkte stadsgebieden zullen er files in het draadloze spectrum optreden. Eindgebruikers zullen geconfronteerd worden met dalende draadloze doorvoersnelheden, de onmogelijkheid om op het netwerk te geraken en verbindingen die onverwacht wegvallen. ‘De reden hiervoor is simpel,’ schrijft Deloitte in zijn rapport. ‘De vraag voor spectrum zal het aanbod overtreffen.’ Het bedrijf voorspelt voor de V.S. alleen al een spectrumtekort van 275 MHz. ‘Downloadsnelheden kunnen dan voor lange periodes onder de 1 Mbit/s dalen,’ schrijft Deloitte.
Deloitte verwacht ook dat operatoren onvermijdelijk méér geld zullen vragen voor wat in essentie een ‘schaars goed’ wordt.
Er bestaat geen simpele oplossingen voor een spectrumtekort. Overheden kunnen niet zomaar frequenties bijmaken en bestaande allocaties herverdelen is ook verre van simpel. Bestaande frequenties efficiënter gebruiken is in theorie een oplossing voor de voorspelde ‘spectrum crunch’. Maar Deloitte merkt fijntjes op dat het draadloze netwerkverkeer dertig keer toenam in de zeven jaar die nodig waren om 4G LTE te ontwikkelen en uit te rollen en dat deze technologie ‘slechts’ zestien keer efficiënter is dan 3G. De komende 4G-technologie LTE-Advance verdubbelt de efficiëntie van 4G, maar dat voegt aan de huidige groeiritmes voor draadloos netwerkverkeer minder dan een jaar additionele spectrale capaciteit toe, aldus nog Deloitte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier