Deze 15 overnames hertekenden het Belgische IT-landschap

© Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ook dit jaar bewoog er weer wat in het Belgische IT-landschap. De overname van Realdolmen en Systemat sprongen het meest in het oog, maar Belgische bedrijven deden ook buitenlandse overnames.

1. GFI koopt Realdolmen

De Belgische ICT-integrator ging op zoek naar een overnemer en vond die na maandenlange onderhandelingen bij het Franse GFI Informatique dat 196 miljoen euro bood. Door de overname verdween Realdolmen in augustus van de beurs: toch wel het einde van een tijdperk. En uiteraard het begin van een nieuw.

2. SPIE neemt Systemat over

Ook de Belgisch-Luxemburgse ICT-dienstenleverancier Systemat kwam dit jaar in Franse handen. Hoeveel SPIE voor Systemat betaalt, werd niet bekendgemaakt. Systemat komt bij SPIE wel in een stevige multinational terecht. Het Franse bedrijf telt wereldwijd 38.000 werknemers in 600 vestigingen over 38 landen. Allemaal samen goed voor een omzet van 5,1 miljard euro.

3.NRB lijft UCON in

De NRB Groep uit Herstal verrijkte dit jaar haar SAP-portefeuille met de overname van UCON. UCON blijft opereren als een aparte entiteit binnen de NRB Groep. Met een geconsolideerde omzet van 323 miljoen euro en meer dan 2.000 medewerkers behoort de NRB Groep tot de top-drie van de Belgische ICT-sector.

4. BKM doet vier overnames

Via vier overnames verdubbelde IT-dienstverlener BKM dit jaar zijn omzet tot 50 miljoen euro. De overgenomen bedrijven zijn CC@PS, Data Unit, Fonitel en VoXX. Opmerkelijk: met de overname van Data Unit slaagde BKM erin het bedrijf los te weken van Engie Fabricom.

5. Showpad neemt Learncore over

Showpad zocht dit jaar verdere groei in het buitenland, onder meer met de overname van Learncore, onlinesoftware om verkopers te trainen. Het bedrijf moest daarvoor diep in de buidel tasten. Showpad betaalt 50 miljoen dollar om Learncore volledig over te nemen.

6. Cegeka shopt in Oostenrijk

Cegeka nam met Solutions Factory opnieuw een Oostenrijkse speler over. Solutions Factory legt zich toe op Microsoft Dynamics 365 en is zo een verlengstuk van de eigen expertise bij Cegeka. De uitbreiding past in het groeiplan van de Hasseltse IT-groep, die de laatste jaren sterk inzet op internationalisering, vooral in de DACH-regio.

7. Destiny trekt naar buitenland

Ook Destiny zocht het dit jaar in het buitenland. Destiny breidde zijn cloudcommunicatie uit met de overname van Motto Communications; de eerste buitenlandse overname van het bedrijf. Motto Communications is een Nederlands bedrijf dat zich net zoals Destiny focust op cloudcommunicatie.

8. Konica-Minolta koopt Aurelium

Konica Minolta nam in mei Aurelium over, een bedrijf dat al meer dan dertig jaar kan teren op expertise in ICT-oplossingen en vandaag een vijftigtal werknemers telt. Aurelium zal zijn naam en eigenheid behouden en blijven werken vanuit Kontich. Het Japanse printingbedrijf van weleer ontpopt zich ook in België zo steeds meer tot een volwaardige leverancier van IT-diensten.

9. Sitecore neemt Stylelabs over

Sitecore lijfde in oktober de Belgische specialist in content marketing software Stylelabs in voor een onbekend bedrag. De bijna 100 personeelsleden en het management van Stylelabs blijven aan boord. Sitecore zet in op software die content management combineert met verkoopstoepassingen en analyse van de klanten.

10. Imtech koopt drie Belgische ICT-bedrijven

Het Nederlandse Imtech versterkt via de overname van de Belgische ICT-bedrijven Fit IT, Ebit en Thinking Solutions zijn positie in ons land. Imtech had al heel wat ICT-activiteiten in Europa, en staat met name in Nederland en Duitsland sterk. Via een overname deed het dit jaar ook zijn intrede in het Verenigd Koninkrijk.

11. Devoteam neemt Paradigmo over

IT-dienstverlener Devoteam nam in september sectorgenoot Paradigmo over. Het bedrijf wordt voortaan een aparte afdeling rond identiteits- en toegangsbeheer. Aan het hoofd van de nieuwe afdeling staat Olivier Naveau, de oprichter en CEO van Paradigmo.

12. Bearingpoint koopt Inpuls

Consultancygroep Bearingpoint kocht in november Inpuls. Inpuls, opgericht in 2014, is een adviesbureau uit Lier dat gespecialiseerd is in data governance. Met de overname versterkt Bearingpoint, een internationale consultancygroep die gegroeid is uit KPMG, haar positie in België.

13. MCS verkocht aan Nemetschek

Het Duitse Nemetschek, een softwareleverancier voor ontwerpers, architecten en bouwbedrijven, kocht in augustus alle aandelen van het Antwerpse MCS Solutions. MCS is een snelgroeiend softwarebedrijf dat een pakket in de markt gezet heeft voor vastgoedbedrijven die hun werkplekken beter willen beheren.

14. Centric koopt Summit Retail

Helemaal in het prille begin van 2018 nam de IT-dienstverlener Centric het Torhoutse bedrijfje Summit Retail over. Met de overname van Summit, die kassaoplossingen biedt, wil Centric haar positie op de Europese retailmarkt verder uitbreiden.

15. Team4Talent neemt eMenKa over

Team4Talent, een dochter van Talent-IT dat een onderdeel is van de Harvey Nash Group, nam dit jaar met eMenKa een Vlaamse specialist in .NET over. eMenKa is een software consultancybedrijf met kantoren in Antwerpen, Gent en Kortrijk dat sinds 2007 actief is. Het bedrijf werd opgericht door Steven Claus, Marcel Aerts en Tjorven Denorme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content