Dit is het eerste 3D-geprinte flatgebouw ter wereld

© Caixin

In China is er voor het eerst een flatgebouw uit de 3D-printer gerold. En het bleef niet bij één: in 24 uur tijd stonden er tien zulke huizencomplexen.

3D-printers bieden ook de bouwsector nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Terwijl in de westerse wereld vooral concepten worden uitgedacht, heeft het Chinese bedrijf WinSun de daad bij het woord gevoegd: met een speciaal daarvoor ontworpen 3D-printer en een nieuwe, op recycling gebaseerde grondstof, wist het bedrijf in een razend tempo een gebouw van vijf verdiepingen en 1100 vierkante meter vloeroppervlak te produceren, meldt CNet.

De printer staat in een fabriek van Winsun en spuugt grote onderdelen uit die op de plaats van bestemming in elkaar gezet worden, met isolatiemateriaal en versterkende stalen constructie.

WinSun heeft het eerste huis gebouwd op een het Suzhou Industrial Park, een samenwerkingsverband met Singapore.

De binnenkant van het 3D-geprinte appartementsgebouw.
De binnenkant van het 3D-geprinte appartementsgebouw.© CNet

3D-printer van 6,6 meter hoog, 40 meter lang en 10 meter breed

De printer van WinSun is een constructie van 6,6 meter hoog, 40 meter lang en 10 meter breed. Als grondstof wordt een mix gebruik van aarde en industrieel afval zoals glas en puin, waaraan een sneldrogend cement is toegevoegd. De bouwblokken zijn nagenoeg hol van binnen op een zigzagstructuur na. De lucht in de blokken maakt het bouwmateriaal lichter en zorgt bovendien voor isolatie.

Minder bouwafval, sneller bouwproces en lagere loonkosten

Volgens WinSun zorgt het proces voor 30 tot 60 procent minder bouwafval en kan het bouwen zelf 50 tot 70 procent sneller verlopen. Ook de loonkosten liggen 50 tot 80 procent lager dan bij conventionele bouw.

Het complete appartementencomplex kostte 161.000 dollar om neer te zetten.

Bron: Automatiseringgids.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content