Dit zijn de snelstgroeiende ICT-bedrijven van 2013
Voor de derde keer reikt Data News negen ICT Gazellen uit voor de snelstgroeiende ondernemingen in de drie gewesten. Opvallende hoogspringer is Crystal Computing, de onderneming boven het Google datacenter in de buurt van Bergen.
Voor de derde keer reikt Data News negen ICT Gazellen uit voor de snelstgroeiende ondernemingen in de drie gewesten. Opvallende hoogspringer is Crystal Computing, de onderneming boven het Google datacenter in de buurt van Bergen.
Crystal Computing duikt voor het eerst in de top-30 van grootste Belgische ondernemingen op en haalt meteen ook een ICT Gazelle binnen als snelste groeier in het Waalse Gewest. De omzet steeg in 2012 van 116 naar 151 miljoen euro. Google investeert fors in zijn datacenter in Saint-Ghislain. Bovenop de eerste 250 miljoen euro kondigde het in de lente van dit jaar nog eens 300 miljoen extra aan. Het is één van de dertien plaatsen in de wereld waar Google zijn computerkrachten parkeert.
In Vlaanderen is Cegeka de hoogvlieger bij de grote ondernemingen. Oprichter en zaakvoerder André Knaepen timmert al jaren met behoorlijk wat succes aan de expansie van de Limburgse integrator. De omzet groeide de jongste vijf jaar van 28 miljoen in 2008 naar 110 miljoen euro in 2012. Geconsolideerd haalde de Cegeka-groep dat jaar voor het eerst de kaap van de 200 miljoen euro, mede dankzij de acquisities van de Brusselse Amster Groep, het Mechelse DigiPoint en het Luxemburgse Multidata. De Franstalige afdeling NSI liet een omzetstijging van 35 % noteren.
In Brussel is het consultancybedrijf Altran de snelste groeier. Op 5 jaar tijd verdubbelde het zijn omzet tot ruim 70 miljoen euro. Altran, onder leiding van ceo Pascal Laffineur, legt zich vooral toe op it-innovatie (zoals connected cars), telecommunicatie, defensie, financial en management consulting. Altran is sinds 1992 aanwezig in België en telt naast Brussel ook een vestiging in Antwerpen. Het heeft 700 werknemers in dienst en gaat prat op 95 referenties, elk goed voor meer dan 100.000 euro inkomsten. Klanten zijn onder andere Sonaca, Lampiris en Technicolor.
Nog in Brussel is Business & Systems Integration (BuSI) uit Sint-Pieters-Woluwe de beste in het middensegment. BuSI, dat vooral actief is in de overheidssector en de industrie, werd in 2001 opgericht door Bernard t’ Kint, ex-bestuurder van Ernst & Young. Hij zag zijn omzet de jongste vijf jaar toenemen van 5 naar bijna 19 miljoen euro.
Bij de kleine Brusselse bedrijven is Easy-M in Sint-Agatha Berchem de snelste klimmer. Deze Apple-verdeler behoort tot de Maes-groep, geleid door de flamboyante Annick Maes. De omzet dikte op 3 jaar tijd aan van 20 tot bijna 39 miljoen euro.
Bij de kleine ondernemingen in Vlaanderen is Talent-IT de grootste springer. Het detacheringsbedrijf van Jeroen Fries trok zijn omzet op drie jaar tijd op van 7,7 naar 17,2 miljoen euro. Sinds midden 2012 maakt het deel uit van de it-rekruterings- en consultancygroep Harvey Nash.
In de kmo-sector is Egemin International uit Zwijndrecht de primus. Het automatiseringsbedrijf onder leiding van Jan Vercammen maakt deel uit van de grote Egemin-groep.
En tenslotte in het Waalse Gewest is Hex-Rays uit Luik in het middelgrote segment de snelste groeier. Hex-Rays is opgericht in 2005 door de Rus Guilfanov en is gespecialiseerd in security en software-analyse. De omzet vervijfvoudigde op 5 jaar tijd tot 5,4 miljoen euro.
Bij de kleine bedrijven is de beloftevolle start-up OpenErp van Fabien Pinckaers, door Data News dit jaar nog aangeduid als één van de 25 ict-persoonlijkheden van het jaar. De erp-specialist uit Ramillies haalt een omzet van ruim 5 miljoen euro.
Wat zijn de parameters? In samenwerking met Trends Top zet Data News de ICT Gazellen in beeld als snelst groeiende ondernemingen. Trends Top maakt daarvoor een analyse op basis van de cijfers van de jongste vijf jaar met als parameters omzet, cashflow en personeel. Negen bedrijven worden gelauwerd, drie per gewest, netjes onderverdeeld in drie categorieën. De ‘kleine ondernemingen hebben een omzet van minder dan 1 miljoen euro, middelgrote bedrijven van 1 tot 10 miljoen euro. En grote ondernemingen met meer dan 10 miljoen euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier