Dit zijn de voornaamste securitytrends voor 2016 (Deel 1)

. © .
Pieterjan Van Leemputten

Securitybedrijven werpen rond deze tijd hun licht op alles waar u volgend jaar bang voor moet zijn. Data News waarschuwt u in deel 1 voor de voornaamste trends van Trend Micro, ESET en G Data, maar nuanceert waar het nodig is.

Gevaar, gevaar! Als er één constante is die we elk jaar zien terugkomen is dat we volgend jaar nog meer aanvallen op nog meer toestellen zullen zien die nog gesofisticeerder en nog gerichter zullen zijn. Klopt dat? Ja. Moeten we daar bang voor zijn? Neen. Maar een beetje alertheid is niet overbodig.

Trend Micro: Gerichte aanvallen Online afpersing wordt geavanceerder. Criminelen gaan eerst uw achtergrond uitpluizen voor ze u gericht aanvallen denkt Trend Micro. Mobiele malware groeit eveneens, zeker naarmate we meer mobiel gaan betalen. Het gebruik van adblockers zorgt er dan weer voor dat we minder malvertising (malafide advertenties) zullen zien en een betere wetgeving zorgt dat ook cybercriminelen sneller worden opgepakt en vervolgd. Een opmerkelijke voorspelling van het bedrijf is dat tenminste één storing in een toestel dodelijke gevolgen heeft.

Klopt dat? We volgen de mening van Trend Micro wat mobiele malware betreft. We moeten daarbij nuanceren dat we door zowat elke vendor sinds de komst van de iPhone worden gewaarschuwd voor mobiele malware. Dat gezegd zijnde: hoe meer geld en data er via onze smartphone word gestuurd, hoe interessanter zo’n toestellen worden voor criminelen. Maar we moeten ook nuanceren dat malware voor mobiele toestellen toeneemt, maar nog lang niet de gevaren op de pc evenaart.

Dat storingen in toestellen minstens één dodelijk gevolg zullen hebben is een voorzichtige schatting. Zo stierven er in 2015 minstens 15 mensen tijdens het nemen van een selfie. Meer dan het aantal mensen dat dit jaar stierf door een aanval door een haai. In dezelfde categorie zijn ook foute gps-instructies al jaren een doodsoorzaak, maar niet in die mate dat we ze best vermijden.

G Data: Meer gevaar voor betaalsystemen Een aanval in de echte wereld wordt steeds vaker ondersteund door digitale middelen. Zo richten hackers hun pijlen ook op POS-systemen (Point-of-sales: kassa’s, betaalmachines ect…) om bank- en kredietkaarten te lezen. Ook betaalsystemen voor de verkoop van aandelen worden volgens G Data vaker slachtoffer en databases met gegevens van gebruikers worden (of beter gezegd blijven) populaire doelwitten voor hackers.

Klopt dat? Ja. Maar misschien wordt het duidelijker met een voorbeeld: Wie op Facebook of Twitter laat weten dat het zalig weer is in Spanje, geeft meteen prijs dat hij of zij de volgende 24 uur waarschijnlijk niet thuis is. Het is ook al gebeurd dat iemand zijn huis verhuurt via AirBNB en het nadien moet stellen zonder tv of laptop. Afspreken met een knappe Tinder-date die plots vergezeld blijkt van een overvaller of een wagen die zich voordoet alsof hij je met Uber komt oppikken. Het gebeurt gelukkig zelden, maar net zoals in het echte leven geldt de regel dat een beetje gezond verstand niet overbodig is.

Betaalsystemen zijn vooral populair omdat er zoveel geld en gevoelige gegevens passeren. Daarbij moeten we wel opmerken dat Belgische kredietkaarten nog steeds een stuk veiliger zijn dan Amerikaanse (waar je op veel plaatsen nog zonder pincode of chip kan betalen).

ESET: dronken Britten

ESET kwam met de verrassende statistiek dat er in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 138.000 telefoons en laptops worden achtergelaten op café. 64 procent daarvan heeft geen beveiligingscode of patroon ingesteld. Gelukkig komt 83 procent wel weer terug bij de eigenaar terecht.

Klopt dat? We trekken de cijfers van ESET niet in twijfel maar maken ons wel zorgen om het drinkgedrag van de Britten. Heeft uw bedrijf een kantoor in het Verenigd Koninkrijk dan is het verplichten van een sterk wachtwoord geen overbodige luxe.

Dinsdag 29 december lees je deel 2 van de voornaamste securitytrends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content