Donald Trump geeft Zuckerberg veeg uit de pan

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen staat miljardair Donald Trump nog altijd op kop bij de republikeinen. Dat blijkt uit een eerste grote peiling van CNN in Iowa. Jeb Bush, de jongere broer van ex-president George W, doet het bijzonder slecht. Tot voor kort was hij thans de favoriet. © BELGA

De flamboyante Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump scoort punten bij de Amerikaanse IT’ers met zijn plan het omstreden Amerikaanse visumprogramma aan te passen.

De toestroom van buitenlandse IT’ers is Amerikaanse IT’ers al lange tijd een doorn in het oog. Het verslechtert hun kansen op een baan en heeft een neerwaarts effect op de lonen, menen ze.

Momenteel staat het quotum op 65.000 zogeheten H-1B-visa per jaar. Verschillende belangengroepen willen dat opvoeren naar 195.000; voor mensen met een graad in wetenschap, technologie (zoals IT in de VS heet), onderwijs en wiskunde zou er geen quotum moeten bestaan. Eén van de meest prominente voorstanders van deze verruiming is Facebooks Mark Zuckerberg. ‘Mark Zuckerberg’s persoonlijke senator Marco Rubio [van de Republikeinse partij – red.] heeft een wetsvoorstel ingediend om de H-1B’s te verdrievoudigen dat vrouwen en minderheden zal decimeren’, schrijft Trump in zijn plan voor Immigration reform that will make America Great again. Behalve de naam van de president en van één medestander vallen er verder geen namen in het stuk.

Verspilling van universitair talent

Donald Trump heeft er geen geheim van gemaakt dat hij het niet begrepen heeft op immigranten. In dat kader keert hij zich nu onder andere ook tegen het gebruik van het H-1B-programma. Ieder jaar weer vindt de helft van de Amerikanen die afstuderen in wetenschap, technologie, onderwijs en wiskunde, geen baan op hun afstudeerniveau, laat Trump optekenen op zijn website, terwijl twee derde van de nieuwe banen in IT vervuld wordt via het H-1B-programma.

De cijfers tonen volgens het programma aan waarom IT-werkgevers voor deze route kiezen. Bij ruim de helft van de banen die immigranten via het H-1B-programma gaan vervullen, krijgen de betrokkenen het laagst mogelijke salaris. Wanneer naar de onderste twee schalen wordt gekeken, is dat 80 procent.

Amerikanen moeten voorrang krijgen, vindt Trump

Trump wil twee maatregelen nemen om deze praktijk in te dammen. De eerste is de verplichting om immigranten het doorsnee loon te betalen voor de functie die ze gaan vervullen. De tweede is de verplichting om Amerikanen voorrang te geven. Vacatures zouden eerst naar het werkloosheidsbureau gestuurd moeten worden, in plaats van naar de United States Citizenship and Immigration Services, stelt Trump.

Zonder die maatregel dreigt een ramp voor de Amerikaanse middenklasse, en zullen met name zwarte Amerikaanse jongeren, jongeren met een Latijns-Amerikaanse achtergrond en vrouwen steeds moeilijker een baan op niveau vinden, aldus Trump.

Het voorstel om het H-1B-programma te beperken zal zeker goed vallen bij Amerikaanse IT’ers. Of dat voldoende is om ook de andere meer radicale, soms rabiate onderdelen van Trumps programma voor lief te nemen, staat nog te bezien. Maar het goede nieuws voor de Amerikaanse IT’ers is wel dat de concurrentie van IT’ers uit het buitenland nu onderwerp van de verkiezingscampagne is geworden.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content