Donald Trump wil dat Bill Gates het internet uitzet om IS te bestrijden

Donald Trump © REUTERS
Wim Kopinga Freelance journalist

Donald Trump wil terreur tegengaan door het internet bij IS uit te zetten. Volgens Trump moet onder andere Bill Gates daarvoor zorgen.

Dat Amerikaanse presidentskandidaat niet een man is van genuanceerde uitspraken wisten we al langer. Slimme uitspraken doet hij ook niet altijd, maar het internet ‘even’ uitzetten bij IS?

In een toespraak die hij gisteren hield opperde Donald Trump om met “Bill Gates en een hoop andere mensen” te spreken om IS online te bestrijden. Daarvoor wil hij “het internet op een of andere manier afsluiten.” Hoe hij dat wil doen, wist Trump niet gelijk te vertellen. “We moeten misschien iets met internet doen”, klonk het.

Dat Bill Gates als oprichter van Microsoft niets met het ontstaan of beheer van het internet te maken heeft, weet Trump duidelijk niet. Dat Gates bovendien zijn dagen nu vult met het geld ophalen en uitgeven aan goede doelen – en niet meer in de technologie zit – zal hem eveneens ontgaan zijn.

Dat het afsluiten van het internet een flinke inperking is voor veel mensen, zal Trump eveneens een worst wezen. “Sommige mensen zullen zeggen ‘oh vrijheid van meningsuiting, vrijheid van meningsuiting.’ Dat zijn domme mensen”, zei Trump.

Trump is overigens niet de enige presidentskandidaat die vrijheid van meningsuiting niet belangrijk vindt op het internet. Hij krijgt bijval uit onverwachte hoek: Hillary Clinton. De Democratische presidentskandidate vindt vrijheid op het internet ook ondergeschikt aan de strijd met IS: “You’re going to hear all of the usual complaints, you know, freedom of speech, et cetera”, klonk het van haar kant. Trump en Clinton staan bovenaan in de peilingen voor de strijd om het Witte Huis in 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content