Dotcomzeepbel piekte 10 jaar geleden
Het is een bizarre ‘in memoriam’: precies 10 jaar geleden bereikte de dotcomhype een waanzinnig hoogtepunt op Nasdaq.
Het is een bizarre ‘in memoriam’: precies 10 jaar geleden bereikte de dotcomhype een waanzinnig hoogtepunt op Nasdaq.
De Amerikaanse technologie-index Nasdaq sloot op 10 maart 2000 af op 5048,62 punten, maar had die dag een piek bereikt van 5132,52 punten. Vervolgens ging het steil bergaf. Een fenomeen dat nadien het uiteenspatten van de internetzeepbel werd genoemd. Vandaag zit de Nasdaq nog niet aan de helft van die piekwaarde. En dan is de zwaarste dip van de huidige crisis al achter de rug.
De piek had alles te maken met de gigantische, doch toen nog erg voorbarige verwachtingen die beleggers en ondernemers hadden van de opkomst van het internet. In het midden van de zeepbel waren de beursintroducties niet te tellen en smeten de venture capitalists met geld naar internetbedrijfjes met soms nauwelijks een businessplan. Er werd gesproken over ‘The New Economy’ waarin oude economische wetmatigheden (omzet, winst, kapitaal) werden overspoeld door het belang van ‘marktaandeel’. Ook dat concept bleek naderhand een zeepbel te zijn geweest.
Volgens anderen had de piek deels ook te maken met de ‘millenniumbug’: de eeuwwisseling die ict-systemen zou doen flippen en zo de vraag naar ict en technologie zou doen stijgen. Toen de grote problemen uitbleven, zou ook de speculatie op technologieaandelen ingestort zijn.
Vandaag heerst de vraag of we niet opnieuw in een internetzeepbel beland zijn, met fenomenen als Google, sociale media (Facebook, Twitter, …) en cloud computing. Het verschil hier is, zo klinkt het vrij algemeen, dat dergelijke bedrijven vandaag wel degelijk een leefbaar businessmodel moeten hebben. Bovendien zijn er sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel heel wat kritische stemmen over technologie bijgekomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier