‘Draagbare fitnessapparaten kunnen u overal volgen’
Wearables, zoals fitnesstrackers die uw activiteiten bijhouden, zullen wellicht op korte termijn de fase van de early adoption ontgroeien. Maar securitybedrijf Symantec plaatst in een onderzoeksrapport vraagtekens bij de veiligheid van die apparaatjes.
Volgens schattingen van marktonderzoeker ABI Research zullen er tegen 2018 jaarlijks 485 miljoen wearables – slimme horloges, brillen, armbanden, fitnesstrackers enzovoort – verscheept worden. Maar nu al gebruiken heel veel mensen draagbare fitnesstrackers van onder meer Samsung, Fitbit of Jawbone, en nog meer mensen gebruiken smartphone-apps die al uw dagelijkse activiteiten kunnen volgen.
Uit een onderzoek van Symantec blijkt dat er beveiligingsrisico’s verbonden zijn aan een groot deel van de apparaten en apps die aan ‘self-tracking’ doen – zoals de populaire draagbare fitnessapparatuur waarmee u uw sportprestaties kunt meten.
“Alle door ons onderzochte wearables die uw activiteiten bijhouden – ook die van leidende merken – zijn kwetsbaar voor locatie-tracking”, zegt Symatec.
Daardoor kan er persoonlijke informatie in handen van derden terechtkomen, aldus Symantec. Die informatie gaat van de plaatsen en tijdstippen waar u geregeld gaat joggen en hoeveel kilometers u daarbij gemiddeld aflegt tot uw hartslag, leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en woonplaats.
Het rapport suggereert dat “deze info nuttig kan zijn voor overheden, marketingmensen, bedrijven en – uiteraard – cybercriminelen”.
Wat we hieraan kunnen doen? Functies als wifi en Bluetooth uitschakelen wanneer we de apparaten niet gebruiken, en goed nadenken welke apps we installeren om te vermijden dat ze zomaar onze data te grabbel gooien.
Ook producenten van wearables zouden het makkelijker moeten maken voor consumenten om bepaalde functies uit te schakelen wanneer de apparaten niet in gebruik zijn, aldus nog Symantec.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier