Draagbare waterkrachtcentrale geeft smartphone voor 10 uur stroom in 60 minuten
Een Duits bedrijfje heeft een draagbare waterkrachtkit ontworpen. Die past in een rugzak en kan een smartphone voor 10 uur stroom geven.
De Blue Freedom bestaat uit een kleine ronde schijf en een nog kleinere turbine, allemaal in plastic. De mini-turbine, niet groter dan 12 centimeter, wordt in stromend water gelegd, bijvoorbeeld in een rivier. Door de stroming gaat de propeller draaien. Een generator van 5 watt maakt daar elektriciteit van.
De energie gaat naar de schijf, die op de oever blijft. Via een USB-poort kun je die aansluiten op het toestel dat stroom nodig heeft, bijvoorbeeld je smartphone. Na 1 uur heeft de telefoon voor 10 uur stroom, zeggen de ontwikkelaars.
Je kunt ook de energie opslaan in een batterij van 5000 mAh. Bij een waterdebiet van 1,2 meter per seconden kun je de interne batterij volledig opladen in 3 tot 4 uur.
Rugzak
De schijf heeft een diameter van 20 centimeter en een dikte van 5 centimeter. In het midden zit een uitsparing waarin de turbine past. Daardoor pakt de Blue Freedom minder plaats in tijdens het transport.
Hij past zo perfect in een rugzak en dat is ook waarvoor hij gemaakt is. Hij is met name handig voor wie langere tijd de natuur in trekt en energie nodig heeft voor zijn of haar gps, smartphone of zaklantaarn.
Voor trekkers bestonden al zonne-energiekits, maar die hangen natuurlijk af van de beschikbaarheid van de zon. En batterijen met dezelfde omvang als die van de Blue Freedom hebben veel meer oplaadtijd nodig.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Crowdfundingdoel ruim op voorhand gehaald
De Blue Freedom werd ontworpen door een bedrijfje uit het Duitse München. Dat wilde 100.000 dollar (92.000 euro) ophalen via het crowdfundingplatform Kickstarter en heeft die doelstelling met nog een maand te gaan al gehaald. Het toestel is vanaf oktober verkrijgbaar. Crowdfunders betalen er 165 euro voor.
Amerikaanse variant
Een Amerikaans team heeft ondertussen een vergelijkbaar toestel ontworpen, de HydroBee, maar dat is een stuk groter en lijkt door zijn volume minder geschikt voor de rugzak.
(IPS/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier