Drie snelste supercomputers ter wereld komen van HPE

Foto ter illustratie. © Getty Images

In de nieuwste rangschikking van de meest performante supercomputers ter wereld duikt een nieuwe nummer 1 op. Die haalt tot 1,742 exaflops en is nog maar de tweede supercomputer in die grootorde.

El Capitan, een supercomputer met AMD chips voor het National Nuclear Security Administration en het Lawrence Livermore National Laboratory, kan 1,742 exaflops halen waarmee het toestel officieel de krachtigste supercomputer ter wereld is volgens TOP500, dat de rangschikking voor supercomputers elk kwartaal bijhoudt.

De introductie van El Capitan schuift de voormalige nummers 1 en 2 een plaats naar achter. Het gaat om Frontier, van het Oak Ridge National Laboratory, en Aurora van het Argonne national Laboratory. Frontier was in 2022 de eerste om exascale-niveau te halen met 1,353 exaflops.

Exaflops zijn een grootorde van een FLOP en staat voor floating point operations per second. Het geeft weer hoeveel berekeningen een toestel kan uitvoeren. Een exaflop is tien tot de achttiende macht, goed voor een triljoen (quintillion in het engels) floating points per seconde.

Europese supercomputers

HPE klopt zich op de borst met de nieuwe rangschikking, want de volledige top drie bestaat uit HPE-systemen. Alledrie zijn Amerikaanse supercomputers, maar HPE zegt dat het ook de drie krachtigste supercomputers in Europa leverde.

Daar gaat het om nieuwkomer HPC6, die begin dit jaar werd aangekondigd, van de Italiaanse energiespeler Eni. Die wil met de machine zaken rond de energietransitie ontdekken en ontwikkelen. HPC6 staat momenteel op de vijfde plaats wereldwijd.

Daarna volgt Alps, in het Zwitserse National Supercomputing Centre (CSCS), goed voor een zevende plaats. Die supercomputer onderzoekt onder meer klimaat, weer, astrofysica, computational fluid dynamics, life sciences, kwantumchemie en deeltjesfysica.

De derde Europese plek, achtste op de wereldranking, is voor LUMI, een supercomputer uit Finland die simulaties rond klimaat en extreem weer maakt voor Destination Earth, een initiatief van de Europese Commissie. Daarmee wil het een zo accuraat mogelijke digitale replica maken van de planeet om betere beleidsbeslissingen te maken rond klimaatverandering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content