DSL breekt snelheidsrecord

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Bell Labs is er in geslaagd om data aan 300 Mbit per seconde over een dsl-lijn te versturen.

Bell Labs is er in geslaagd om data aan 300 Mbit per seconde over een dsl-lijn te versturen.

Bell Labs, het onderzoekscentrum van Alcatel-Lucent, heeft tijdens een labtest een datatransmissie van maar liefst 300 Mbit per seconde behaald. De test liep weliswaar over een afstand van ‘maar’ 400 meter, maar over een afstand van 1 kilometer zou toch nog steeds een snelheid van 100 Mbps worden behouden, wat een absoluut record is voor koperverbindingen.

Dit is allicht goed nieuws voor operatoren zoals Belgacom die op die manier hun dsl-netwerken verder kunnen upgraden en eventuele toekomstige investeringen in dure glasvezelnetwerken verder kunnen uitstellen. Met de zogeheten ‘DSL Phantom Mode’ wordt er binnen de twee fysieke kabels van een dsl-verbinding een virtueel kanaal geproduceerd, waardoor er drie kanalen beschikbaar zijn om data te transporteren. Dat, gecombineerd met de technieken ‘vectoring’ en ‘bonding’, leidt tot de hogere snelheden die nu worden behaald.

De test maakt in ieder geval duidelijk dat koper nog niet afgeschreven is, en dat er net als bij kabel nog heel wat rek op de technologie zit. Een maand geleden werd nog de 200 miljoenste dsl-lijn verzonden, een mijlpaal die uitvoerig in Antwerpen werd gevierd waar dsl uitgevonden werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content