DSL-surfsnelheid kan tot 1 Gbps gaan

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Via ‘DSL Phantom Mode’ en het toevoegen van extra koperparen, zijn surfsnelheden mogelijk tot 1 Gbps. Alcatel-Lucent viel op het Broadband Forum in de prijzen met deze technologie. De technologie toont dat er nog heel wat rek zit op het huidige kopernetwerk, en vormt zo een belangrijk tegenargument voor de uitrol van next-generation netwerken op basis van glasvezel.

De ‘DSL Phantom Mode’ technologie van Alcatel-Lucent – die overigens voor een groot deel in de Belgische Bell Labs ontwikkeld werd – is op het Broadband Forum in Parijs bekroond tot ‘Broadband Innovation of the Year’. Met de technologie die voortbouwt op ‘vdsl2 bonding’ en vectoring kunnen via de bundeling van twee koperparen downloadsnelheden van 390 Mbps gehaald worden op een afstand van 400 meter tot de dichtstbijzijnde centrale: een typische afstand in residentiële omgevingen aldus Alcatel-Lucent.

Door extra koperparen toe te voegen, kan die snelheid nog verhoogd worden. Met vier koperparen kan zo bijvoorbeeld tot 910 Mbps gehaald worden tot een afstand van maximaal 400 meter. Up- en downstream gecombineerd, is er dan zelfs sprake van 1 Gbps. De bundeling van koperparen is niet alleen residentieel verhaal, maar is voor operatoren ook belangrijk in een business-context. Zo kan de technologie ingezet worden voor de afhandeling van het mobiele dataverkeer.

Belgacom is een van de belangrijke klanten van Alcatel-Lucent voor dsl-technologie. Wim De Meyer, VP Business Transformation at Belgacom, die op de uitreiking aanwezig was, benadrukt in een persbericht trouwens het belang van “het boosten van de bitrates in dsl voor de strategie van Belgacom om ultrasnelle breedbanddiensten uit te rollen.”

De technologie toont in ieder geval dat er nog heel wat rek zit op het huidige kopernetwerk, en vormt zo een belangrijk tegenargument voor de uitrol van next-generation netwerken op basis van glasvezel. Op hetzelfde Broadband Forum vertelde Scott Alcott daarover nog dat de uitbouw van een glasvezelnetwerk (fiber-to-the-home) Belgacom zo’n 6 à 7 miljard euro zou kosten: uitgaven “die niet aan de orde zijn.”

Overigens werkt ook Nokia Siemens Networks verder aan soortgelijke ‘Phantom DSL’ technologie. Die fabrikant spreekt over transmissiesnelheden van 825 megabits per seconde met een referentieafstand van 400 meter. Met een afstand van 500 meter valt de snelheid terug tot maximaal 750 Mbps. Met zulke snelheden kunnen heel wat netwerkoperatoren zich in principe veroorloven om de bestaande koperinfrastructuur verder te optimaliseren en te laten renderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content