Dynamische rijstrooksignalisatie Antwerpen buiten dienst
De dynamische rijstrooksignalisatie op de Antwerpse Ring doet het al de hele dag niet. Ingenieurs zoeken nog steeds naar de oorzaak – een computer- of netwerkpanne.
De dynamische rijstrooksignalisatie op de Antwerpse Ring doet het al de hele dag niet. Ingenieurs zoeken nog steeds naar de oorzaak – een computer- of netwerkpanne.
Door technische problemen is de werking van de dynamische snelheidsborden in de regio Antwerpen tijdelijk buiten dienst gesteld. De eerste problemen doken her en der reeds op in volle avondspits, maar al snel bleken de problemen zich uitgebreid te hebben over het hele Antwerpse netwerk.
Het gaat om de borden voor de aanduiding van variabele snelheden boven de rijstroken. Deze borden leggen weggebruikers een aangepaste snelheidslimiet op, om bijvoorbeeld te anticiperen op files. Het Verkeerscentrum kan als gevolg van de panne ook geen rijstroken meer afsluiten via een rood kruisje op het dynamische bord.
De technische diensten werken volop aan een oplossing voor het probleem, maar dat blijkt geen sinecure te zijn, zegt woordvoerder Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum, omdat er verschillende aannemers en leveranciers betrokken partij zijn. De oorzaak van de panne is nog steeds niet gevonden. Mogelijk ligt het aan de borden zelf (Fabricom GTI), maar ook een bug in de netwerkapparatuur (geleverd door Imtech Telecom) of de computer die de borden aanstuurt (met software van Mac Electronic) behoren tot de mogelijkheden.
Of er nu vandaag meer files op de Antwerpse Ring staan, wil Hajo Beeckman niet gezegd hebben. “De borden hebben maar een minimaal effect op de verkeersdoorstroming, maar dienen vooral om aanrijdingen in de staart van een file te vermijden. Dat de panne dus wel een invloed heeft op de verkeersveiligheid, mag duidelijk zijn”, aldus nog de woordvoerder.
De zogenaamde RVMS-borden (Roadside Variable Message Sign) – dat zijn de dynamische infoborden in de zijberm waarop eender welke boodschap kan weergegeven worden – werken overigens wel nog steeds naar behoren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier