E-commerce goed voor 12 procent van de omzet

Gemiddeld haalden Europese bedrijven in 2008 12 procent van hun omzet uit verkoop via het internet. Dat blijkt uit de statistiekenbureau van Europese Unie, Eurostat.

Gemiddeld haalden Europese bedrijven in 2008 12 procent van hun omzet uit verkoop via het internet. Dat blijkt uit de statistiekenbureau van Europese Unie, Eurostat.

In januari 2009 had 93% van de ondernemingen met tien of meer werknemers toegang tot het internet. 82% van de ondernemingen had een internetverbinding tot breedband. Het internet gaf de bedrijven de mogelijkheid elektronische producten te kopen en te verkopen. 12% van de omzet van bedrijven werd in 2008 dan ook gegenereerd door de elektronische handel.

In Finland, Denemarken, Oostenrijk en Slowakije hebben bijna alle bedrijven toegang tot het internet. Het aandeel van bedrijven met een breedbandverbinding in januari 2009 was boven de 90% in Finland (94%), Spanje en Malta (93%) en Frankrijk (92%). Roemenië (40%), Litouwen (57%) en Polen (58%) waren de enige landen waar het aandeel lager lag dan 60%.

Iets meer dan een kwart van de e-handel werd in 2008 gevoerd met het buitenland. De omzet van de e-commerce verschilt van de ene lidstaat ten opzichte van de andere. De hoogste percentages werden geregistreerd in Ierland (26%), Finland en Zweden (18% elk). De laagste werden waargenomen in Bulgarije en Cyprus (1% elk).

Drie kwart van de omzet gegenereerd door e-commerce werd verwezenlijkt door bedrijven in eigen land, 19% in een andere lidstaat van de EU-27 en 8% buiten de EU. Meer dan 80% van de verkoop van e-commerce in eigen land werd geregistreerd in Letland (88%) en Bulgarije (85%). Het hoogste percentage van de omzet van e-commerce in een andere lidstaat is waargenomen in Hongarije (60%), gevolgd door Cyprus (51%), Slowakije (44%).

Van België waren bij Eurostat vreemd genoeg geen cijfers beschikbaar.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content