e-Health award voor Heilig Hart Tienen
De Agoria e-Health award 2013 gaat naar een project van het Tiense Heilig Hartziekenhuis. Het beloonde project maakt het mogelijk gedigitaliseerde coupes van menselijk weefsel online te bekijken.
De Agoria e-Health award 2013 gaat naar een project van het Tiense Heilig Hartziekenhuis. Het beloonde project maakt het mogelijk gedigitaliseerde coupes van menselijk weefsel online te bekijken.
Ook het Vlaamse overheidsproject Vitalink, het Oostendse ziekenhuis AZ Damiaan, de Brusselse Europaziekenhuizen, Kind en Gezin en een tablet-toepassing voor huisartsen (Medical Time Management) vielen in de prijzen.
In totaal dongen 24 projecten mee naar de e-Healthaward van Agoria. De winnaars werden gisteravond bekend gemaakt. De hoofdprijs ging naar het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen voor een uniek project voor ‘digitale pathologie’. Weefselstalen worden digitaal ingescand zonder microscoop en kunnen al na een half uur online bekeken worden. Te weinig artsen zijn gespecialiseerd in de anatomische pathologie, belangrijk bij bijvoorbeeld kanker, en het digitale project maakt samenwerking op afstand mogelijk.
Vitalink van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kreeg de prijs voor ‘Collaboration’. Vitalink is een digitaal platform dat zorg- en hulpverleners in staat moet stellen belangrijke gegevens over zorg en welzijn van hun cliënten te delen. In vier proefprojecten wordt momenteel uitgetest hoe artsen, apothekers, (thuis)verpleegkundigen en de patiënt zelf de gegevens over de te nemen medicatie kunnen bijhouden.
De prijs voor ‘Mobile Health’ ging naar Kind en Gezin voor Mirage – een project dat de regionale teamleden toegang geeft tot het dossier van het kind. Het AZ Damiaan uit Oostende kreeg de ‘Telehealth-award’ voor een project dat het mogelijk maakt de vitale gegevens van de patiënt te bewaken over een draadloze verbinding, terwijl die zich vrij in het ziekenhuis kan verplaatsen.
De Brusselse Europaziekenhuizen kregen de innovatieprijs voor een robot die de medicatiezakjes samenstelt voor patiënten. Met een streepjescode wordt gecontroleerd dat de medicatie bij de juiste patiënt terechtkomt en een fotografische analyse van de inhoud van het zakje wordt gearchiveerd.
Het project Medical Time Management van de Lommelse Artsengroep Zorgpoort kreeg de prijs voor ‘Return on investment’. Patiënten tussen 45 en 75 jaar kunnen een vragenlijst invullen op een tablet. Ze doen dit in de wachtzaal en de huisarts krijgt de resultaten met een risico-inschatting op zijn computer. De huisarts krijgt hiervoor een bescheiden honorarium, dat veel beterloont dan wanneer hij de hele bevraging mondeling moet doen.
Bron: Artsenkrant
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier