Eén gigabit wifi is onderweg

Standaardenorganisatie IEEE heeft besloten een wifi-standaard met een doorvoersnelheid van 500 Mbps te ontwikkelen. Codenaam is VHT: Very High Throughput.

Standaardenorganisatie IEEE heeft besloten een wifi-standaard met een doorvoersnelheid van 500 Mbps te ontwikkelen. Codenaam is VHT: Very High Throughput.

De IEEE-werkgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de 100 Mbps 802.11n-standaard wil een wifi-standaard met een doorvoersnelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps) ontwikkelen. Dat heeft de werkgroep formeel besloten op een vergadering vorige week op Hawaii. De codenaam voor deze snelle wifi-standaard is IEEE 802.11 VHT (Very High Throughput).

De standaardenorganisatie werkt simultaan aan twee varianten van de nieuwe standaard. De ene variant maakt gebruik van een frequentieband van 57 tot 66 GHz, de andere van frequenties lager dan 6 GHz.

De inherent lagere doorvoersnelheid (lange golven, lage frequentie) die deze laatste variant met zich meebrengt wordt gecompenseerd doordat in deze variant het signaal van verschillende basisstations, elk met een doorvoersnelheid van 500 Mbps, wordt gecombineerd.

Naar verwachting komt de standaard in 2011 of 2012 op de markt. Meer details worden bekend gemaakt in het tweede kwartaal van 2009.

Onderzoekers van het Europese onderzoeksproject OMEGA werken ook aan een draadloze standaard met een transmissiesnelheid van één gigabit per seconde. Het onderzoeksconsortium wil deze snelheid bereiken door draadloze radio- en optische communicatietechnieken te combineren met datacommunicatie over de elektriciteitslijn.

Ondertussen heeft een onderzoeksgroep onder leiding van de Italiaan Ernesto Ciaramella het wereldrecord ‘snel draadloos zenden’ verbroken. Ze rapporteren data draadloos verzonden te hebben met een snelheid boven de 1,2 terabit per seconde. De onderzoekers verstuurden de data optisch, maar zonder gebruik te maken van een kabel. Die methode heet Free Space Optics (FSO). Het vorige record stond op naam van Koreaanse wetenschappers, die een snelheid van 160 Gigabit haalden via optische technologie.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content