Een intra-Europees internet
Frankrijk en Duitsland wensen internetverkeer en e-mails weg te houden uit de VS door een communicatienetwerk binnen Europa.
In de nasleep van de NSA onthullingen en in het bijzonder het feit dat de VS jarenlang de telefoongesprekken van Bondskanselier Merkel hebben afgetapt, lijken Frankrijk en Duitsland geneigd te onderzoeken hoe internetverkeer uit de VS kan worden gehouden. Volgens Reuters zou dit later deze week op de agenda staan tijdens een ontmoeting tussen Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Daarbij zou worden gedacht aan een Europees communicatienetwerk, waarover het Europees internetverkeer en e-mails zouden lopen. Een en ander zou het gevolg zijn van de moeilijkheid voor Duitsland om tot een ‘no spy’-akkoord te komen met de VS, waardoor Duitsland bereid lijkt te zijn het voortouw te nemen om een eigen netwerk uit te bouwen, en hier ook andere landen bij te betrekken.Scepticisme
De plannen worden in ieder geval op een behoorlijke dosis scepticisme onthaald. Immers, vorig jaar publiceerde The Guardian nog informatie uit de Snowden documenten, waaruit blijkt dat landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden en Nederland actief samenwerken met onder meer het Britse GCHQ – de Europese handlanger van het PRISM afluisterinitiatief. Volgens The Guardian zou het Britse GCHQ in het bijzonder onder de indruk zijn geweest van de Duitse BND (Bundes Nachrichten Dienst) en zijn “groot technologisch potentieel en goede toegang tot het hart van het internet.” Daarnaast heeft ook Frankrijk, onder meer met zijn DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure) een reputatie en geschiedenis van ‘monitoring’ (het is niet zonder reden dat een Franse wet ooit het encrypteren van e-mails in Frankrijk verbood – pas in 2004 afgeschaft). En onlangs moest de Nederlandse regering erkennen dat niet de VS maar de Nederlandse overheid zelf voor afluisterpraktijken verantwoordelijk was.
Kortom, de eerste reacties op de mogelijkheid van een Europees communicatienetwerk lijken bijzonder sceptisch te zijn, naast de voortdurende zorg over het internet verkeer dat sowieso naar de VS gaat, zoals voor sociale media, handelsactiviteiten en dies meer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier