
Eén op de vijf Vlaamse werknemers brainstormt liever met AI dan met een collega
Vlaamse werknemers zijn over het algemeen positief over het gebruik van AI op het werk. Eén derde vindt zelfs dat het zijn job aangenamer maakt.
‘Taken die tot voor kort als typisch menselijk werden beschouwd, zoals analyse, besluitvorming en zelfs creatief werk, worden vandaag ondersteund of (deels) overgenomen door AI’, stellen de onderzoekers van het consortium UGent@Work. Maar helemaal onmisbaar is AI ook nog niet. Meer dan de helft van de werknemers gebruikt géén AI op het werk. Dat moet althans blijken uit een studie die werd afgetoetst bij 1.000 werknemers tussen 18 en 64 jaar. Slechts zes procent gebruikt het dagelijks.
Mannen, jongeren en hoger opgeleiden raadplegen (elke groep telkens meer dan de helft) AI meer dan vrouwen en ouderen (iets minder dan vier op de tien) en dan lager geschoolden (nog geen drie op tien). De Vlaamse werknemer geeft zichzelf een score van net geen vijf op tien voor zijn of haar AI-vaardigheden.
38 procent heeft het volste vertrouwen in AI – één op de vijf (21 procent) vindt brainstormen met pakweg ChatGPT zelfs productiever dan met collega’s. Bijna 70 procent denkt er sneller door te werken, 58 procent meent dat het de kwaliteit van zijn werk verbetert. Naast efficiënter maakt AI het werk voor sommigen ook aangenamer: één op drie (34 procent) vindt zijn job er interessanter door, één vijfde ervaart minder stress. Slechts vier procent vreest dat zijn job in gevaar is door AI.
Maar het is niet allemaal hosanna. Veertien procent ervaart er juist méér stress door, 37 procent denkt dat zo’n AI-tools gebruikt worden om werknemers te controleren.
ChatGPT is met 60 procent de meest gebruikte virtuele assistent, gevolgd door Copilot van Microsoft (32 procent). Mensen gebruiken die toepassingen het vaakst om teksten te vertalen (33% procent), informatie op te zoeken (29 procent) of e-mails te schrijven (25 procent).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier