Eén op drie overheidswebsites niet ‘basistoegankelijk’

Eén op de drie Vlaamse overheidswebsites is onvoldoende ‘basistoegankelijk’ voor mensen met een handicap.

Eén op de drie Vlaamse overheidswebsites is onvoldoende ‘basistoegankelijk’ voor mensen met een handicap. Toch doet de Vlaamse overheid het met 64 procent erg goed, vindt emancipatieambtenaar Ingrid Pelssers. Onder ‘gewone’ Belgische websites is immers slechts 14,2 procent basistoegankelijk.

Sinds 2006 wordt van alle nieuwe Vlaamse overheidswebsites verwacht dat ze toegankelijk zijn volgens de strenge normen van het AnySurfer-label. Dus ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen of mensen met een auditieve of motorische handicap.

Het aandeel overheidswebsites met het AnySurfer-label daalde tussen 2010 en 2012 echter van 18,1 procent naar nog 11,65 procent. Volgens Pelssers heeft dat te maken met de hoge kostprijs van de externe screening, maar ook met de hoge technische normen.

Voldoet een website aan drie kwart van de AnySurfer-voorwaarden, dan heet dat ‘basistoegankelijk’. In 2010 voldeed 62,8 procent van de Vlaamse overheidswebsites daaraan, in 2012 64 procent. Onder alle Belgische websites steeg de toegankelijkheid in die periode van 8,4 tot 14,2 procent.

Emancipatieambtenaar Pelssers toont zich tevreden met de Vlaamse cijfers. Dat een derde van de overheidswebsites nog niet basistoegankelijk is, wijt ze onder meer aan tijdsgebrek en beperkte budgeten.

Een nieuwe website meteen toegankelijk maken is ook makkelijker en goedkoper dan nadien te repareren. Al is de verantwoordelijke of leidinggevende soms simpelweg niet zo gevoelig voor het thema, beseft ze.

Het aandeel Vlaamse overheidswebsites met het AnySurfer-label daalde tussen 2010 en 2012 van 18,1 procent naar nog 11,65 procent. Websites die goed scoren op toegankelijkheid zijn onder meer www.werk.be, www.daf.vlaanderen.be, www.bloso.be en www.vdab.be.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content