Een pc voor de kids?

Microsoft en Samsung hebben op CeBIT het prototype van hun ‘pc for kids’ voorgesteld, een netbook met een hippe behuizing en een speciaal softwarepakket voor kinderen van 6 tot 14 jaar.

Microsoft en Samsung hebben op CeBIT het prototype van hun ‘pc for kids’ voorgesteld, een netbook met een hippe behuizing en een speciaal softwarepakket voor kinderen van 6 tot 14 jaar.

Fact: meer dan 70 procent van alle zeven tot tienjarigen surft regelmatig op het internet. Maar het world wide web is niet zonder gevaren, wat ouders er toe aanzet om de pc in de huiskamer sterk te beveiligen, en uit te rusten met een rist webfilters en parental control functies.

Een speciale netbook voor kinderen, met software die ouders een maximale controle garandeert, zou dus wel eens een gat in de markt kunnen zijn, moeten ze gedacht hebben bij Microsoft en Samsung, en kijk: de ‘pc for kids’ is een feit.

Het bètatoestel dat in Hannover werd voorgesteld aan pers en publiek, betreft een N150 van Samsung, maar dan met een hardere behuizing en opdrukken in opvallende kleurtjes. Het toestel draait op de Home Premium versie van Windows 7, gekoppeld aan een speciaal softwarepakket van Microsoft.

Ouders kunnen tijdslimieten instellen voor hun kroost, de traditionele webfilters hun werk laten doen, en minutieus bepalen tot welke sites hun allerkleinsten toegang krijgen. Geïntegreerd is alvast een speciale versie van Messenger (Kindermessenger), en Fragfinn.de, een speciale zoekmachine voor jongeren.

Microsoft Duitsland heeft ook verschillende partnerships afgesloten met bedrijfjes die actief zijn op het web, om toepassingen te bouwen die toegevoegd kunnen worden aan het softwarepakket, zoals eenvoudige spelletjes of opvoedkundige pakketten.

Verwacht wordt dat de ‘pc for kids’ tegen eind 2010 te koop zal worden aangeboden, aan een prijs die schommelt rond de 300 euro, “de prijs van een gemiddelde netbook”, zo klonk het.

Voor u naar de winkel holt om een bestelling te plaatsen: het betreft wel degelijk een Duits initiatief. De goede mensen van de plaatselijke MS-zetel konden ons niet meteen vertellen wanneer de pc for kids in andere landen zal worden aangeboden.

Leuk initiatief, zegt u? Misschien. En toch plaatsen we heel wat vraagtekens. Zeker als de doelgroep 6 tot 14-jarige keuters betreft, digital natives die al van in de wieg in contact kwamen met smarthones en laptops. Heeft de huidige generatie jonge kinderen geen stapje voor op de mama en de papa wanneer het computers betreft?

Gaan de kids zich zomaar tevreden stellen met een toestel dat hen flink beperkt in hun doen en laten op het net? Hoe gaan ze het uitgelegd krijgen aan hun vriendjes dat 99 procent van alle internetsites geblokkeerd is op hun hippe toestel?

Hoe lang voor de code van de kindersoft gekraakt is, of de toepassing van het toestel gegooid?

Partner Content