Een vlinderdas in de Wetstraat 16
PS-voorman Elio Di Rupo kon het zweet in de zomer van 1994 amper deppen. Hij zat opgezadeld met een weerbarstige Belgacomtop die zwaar met modder naar elkaar gooide.
PS-voorman Elio Di Rupo kon het zweet in de zomer van 1994 amper deppen. Hij zat opgezadeld met een weerbarstige Belgacomtop die zwaar met modder naar elkaar gooide.
De Bergense burgervader was toen verantwoordelijk voor de overheidsbedrijven en stuurde de hele raad van bestuur van Belgacom, ceo Bessel Kok incluis naar huis. Een jaar later, op de regenachtige winterdag van 21 december 1995 kondigde diezelfde Di Rupo breed lachend in het Egmontpaleis aan dat hij de helft van Belgacom had verkocht aan een bont allegaartje van Amerikanen, Denen en Singaporezen. Het leverde het schamele bedrag op van nog geen 2 miljard euro. Socialisten blazen vaak warm en koud als het over Belgacom gaat.
Nu vlinderdas Di Rupo mogelijk de Wetstraat 16 intrekt, wordt het uitkijken of de tot besparingen genoopte nieuwe bewindsploeg Belgacom eindelijk verder zal privatiseren. In de zomer van 2007 werd daar al over gepraat. Het belang verminderen tot 30 procent had toen nog eens een bijkomende 2,2 miljard kunnen opleveren. Een verdere privatisering is een goed signaal dat België het ernstig neemt met de zogenaamde digitale agenda. De nog steeds precaire scheiding tussen de dominante operator en de regelgever zal er wel bij varen.
Een deel van het geld zou echter moeten terugvloeien naar de it-sector. De overheid moet immers dringend investeren in it-platformen. Laten we beginnen bij justitie en politie. Ik vermoed dat er geen instanties of bedrijven zijn in België waar er vandaag nog zoveel faxen over- en weer gestuurd worden. Dat Fedict het vermoedelijk met minder geld moet doen, is aberrant. Als men wil besparen, dat men dan de provincies afschaft. België heeft al het meeste aantal ministers per vierkante meter ter wereld. Dat daar nog een provinciebestuur moet bijkomen is niet meer van deze tijd. Laat de vlinderdas en het gezond verstand zegevieren. Nu is de tijd rijp voor ingrijpende maatregelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier