‘Eerlijke’ smartphone is groot succes
De FairPhone – een smartphone die uit conflictvrije materialen bestaat, onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt werd en recycleerbaar is – lijkt een groot succes te worden: nog voor dat het toestel in de winkel ligt, zijn al 21.000 van de 25.000 geproduceerde exemplaren verkocht.
Qua snelheid en kracht is de Fairphone – een Android-smartphone van Nederlandse makelij, die 325 euro kost – niet van het kaliber van een Samsung Galaxy of een iPhone. Dit toestel wordt dan ook op een heel andere manier in de markt gezet: als de eerste ‘eerlijke’ smartphone.
Het ding is gemaakt van mineralen uit conflictvrije gebieden, wordt geproduceerd door mensen die goed behandeld en betaald worden, en bevat onderdelen die je zelf kunt vervangen.
Crowdfunding In mei werd een crowdfunding-campagne opgezet, en kort daarna werden er al 5.000 stuks verkocht. Met dat geld konden de eerste 25.000 exemplaren geproduceerd worden. Daarvan zijn nu reeds 21.000 toestellen de deur uit. Dat is opmerkelijk voor een toestel dat nog niemand in handen gekregen heeft (het is leverbaar vanaf december) en dat gemaakt is door een fabrikant die nooit eerder een smartphone ontwikkelde.
Sociale impact Volgens Bas van Abel heeft een dergelijke commerciële en eerlijke smartphone een impact op het sociale vlak. Er blijkt ook behoefte te zijn aan een alternatief voor de niet zo duurzame smartphones die we anno 2013 massaal kopen.
Het FairPhone-avontuur stopt niet na december, wanneer de eerste lichting aan de man gebracht wordt. “De smartphone zelf is niet het einddoel”, zei Van Abel op de TEDx-conferentie in Amsterdam. “We willen het systeem veranderen. De eerste kopers worden onze ambassadeurs.” FairPhone streeft dus niet alleen naar een eerlijke smartphone, maar naar een eerlijke productieketen.
Modulaire smartphone Van Abel wil van de FairPhone het liefst van al een modulaire smartphone maken, naar het idee van Dave Hakkens. Die bedacht met de Phonebloks een duurzaam toestel waarvan de onderdelen losse blokjes zijn die je makkelijk kunt vervangen. Ook dit concept lijkt een succesverhaal te worden: Google-dochter Motorola schakelde Dave Hakkens zopas in bij de ontwikkeling van een commerciële modulaire smartphone.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier