Eerste Amerikaans-Europese securityoefening
De VS en heel wat Europese landen hielden een eendaagse securityoefening tegen datalekken en Scada-aanvallen. De VS-Euro top van november 2010 voorzag onder meer in meer samenwerking tussen de VS en de Europese landen “om de nieuwe bedreigingen voor wereldwijde netwerken” aan te pakken. In het kader daarvan ging vandaag – 3 november – een eendaagse simulatieoefening door, gezamenlijk opgezet door het Europese securityagentschap Enisa en het Amerikaanse Department of Homeland Security .
De VS en heel wat Europese landen hielden een eendaagse securityoefening tegen datalekken en Scada-aanvallen.
De VS-Euro top van november 2010 voorzag onder meer in meer samenwerking tussen de VS en de Europese landen “om de nieuwe bedreigingen voor wereldwijde netwerken” aan te pakken. In het kader daarvan ging vandaag – 3 november – een eendaagse simulatieoefening door, gezamenlijk opgezet door het Europese securityagentschap Enisa en het Amerikaanse Department of Homeland Security . Bij deze oefening, met codenaam ‘Cyber Atlantic 2011’, waren de VS en meer dan 20 Europese landen betrokken (waarvan 16 actief meespeelden).
Concreet werd het hoofd geboden aan twee dreigingen. De eerste betrof een heimelijke aanval met het oog op het stelen en publiceren van geheime en vertrouwelijke informatie uit de cybersecurity organisaties van Europese lidstaten. Zeg maar een ‘anti-Wikileaks’ scenario. Een tweede deel van de oefening betrof de verstoring van Scada-beheersystemen in de stroomvoorziening infrastructuur, zoals het gevolg zou kunnen zijn van een aanval met malware als Stuxnet en Duqu.
Eerder die week ging ook de tweedaagse London Conference on Cyberspace door, met deelnemers uit meer dan 80 landen. Hier werd door Microsoft opgeroepen tot een 24/7 internationale samenwerking en reactiecapaciteit tegen cyberaanvallen, naast de harmonisering van nationale wetgevingen. De ‘convention on cybercrime’ die in de Hongaarse hoofdstap Budapest werd overeengekomen zou voor dat laatste een goede basis kunnen vormen.
De Britse minister van buitenlandse zaken, William Hague, waarschuwde voorts staatsoverheden dat “aanvallen van overheidswege niet in het belang zijn van een land op lange termijn, en dat landen die zich hieraan bezondigen, die onder controle moeten krijgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier