Eerste echte webbrowser bestaat 20 jaar

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Exact 20 jaar geleden – op 22 april 1993 – legde Mosaic de fundamenten voor de webbrowser zoals we die nu kennen.

Hoewel Mosaic niet de eerste in zijn soort was, maakte deze gratis browser het web wel toegankelijk (en gebruiksvriendelijk) voor het grote publiek. Voor Mosaic was er geen ‘Back’-knop, kon je afbeeldingen en teksten niet tegelijkertijd weergeven en bestond er geen bookmark-functie.

Op zijn hoogtepunt werd Mosaic 5.000 keer per maand gedownload. Ter vergelijking: in 2012 had Google’s webbrowser Chrome 310 miljoen actieve bezoekers. Maar ten tijde van Mosaic was het web natuurlijk een pak minder groot dan het nu is.

Mosaic werd ontwikkeld aan het National Center for Supercomputing Applications (een onderdeel van de universiteit van Illinois), onder leiding van programmeur en toen nog student Marc Andreessen.

Hoewel Mosaic dus de basis legde voor het moderne web, wordt algemeen aangenomen dat Netscape – ontstaan in 1994 – de webbrowser heeft uitgevonden. Al zal dat Marc Andreessen worst wezen, want ook deze browser is een uitvinding van hem. Andreessen is momenteel nog steeds actief in de technologiesfeer. Hij heeft een bedrijf dat investeert in technologie-startups.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content